Linkovi

Rio de Janeiro: Ako niste dobili sobu u hotelu, možete kampovati


Na hiljade fudbalskih navijača odlučile su da ovih mjesec dana kampuju duž plaža u Rio de Janeiru. Mnogi od njih žive u kolima ili pokretnim kamp prikolicama.

Najstrastveniji navijači žrtvuju dosta toga za fudbal. Sljedeća priča na tu temu nas vodi gdje drugo, nego u Rio de Janeiro. Na hiljade fudbalskih navijača odlučile su da ovih mjesec dana tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu kampuju duž čuvenih plaža u Rio de Janeiru. Mnogi od njih žive u kolima ili pokretnim kamp prikolicama.

Avenija America se proteže duž plaže Copacabana. Navijači iz Argentine se pripremaju za gledanje utakmice. Oni su vozili tri dana kako bi stigli iz Cordobe, udaljene 3 hiljade kilometara, i pratili Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Oni trenutno žive u kamionetu za dostavu hrane, u jednom od dijelova Ria, gde je parking veoma teško naći. Guillermo Jury je jedan od njih:

Morali smo da čekamo nekoliko sati, ali nas je poslužila sreća. Ovo mjesto se oslobodilo, tako da smo parkirali s pogledom na plažu, vrlo blizu parka Fan Fest. Veoma nam je udobno, kaže Guillermo.

Hiljade navijača kampuju u vozilima, od kojih su neka luksuzna, neka praktična, a neka čak istorijska. Zbog čega? Da bi mogli da priušte ulaznice za utakmice, koje koštaju na stotine dolara.

Lucas Valinotti zagrijava vodu upaljačem za cigarete iz svojih kola. Obroci su vrlo jednostavni, ali nijedan Argentinac neće se odreći svoje svakodnevne rutine ispijanja čaja mate, biljnog čaja, koji je njihovo nacionalno piće. Lucas kaže da nikada neće zaboraviti ovo iskustvo.

Zaista uživamo. Čujete 20, 30, 40 jezika u isto vrijeme. Upoznao sam ljude koje nikad ne bih upoznao i slikao se sa nekim koji su luckasti... Ovo je sjajno, kaže Lucas.

Svi spavaju gdje stignu. Franco Hofre iz Buenos Airesa kaže da se on i njegova dvojica prijatelja nabiju u mali automobil kada pada kiša. U suprotnom, spavaju na trotoaru.

Hofre navodi da se kupaju u javnim kupatilima, ali da je veliki problem to što ih ima svega 30, dok je navijača koji se ovde okupljaju - na hiljade. Međutim, izgleda da to nikome ne smeta.

Svuda su ljudi veseli, žele da pričaju, da se upoznaju. Svjetsko prvenstvo je sjajan događaj, izuzetna manifestacija, najveća stvar u našem životu, kaže Franco.

Vlasnici vozila koja su bila ilegalno parkirana morali su da plate kazne, a neka je odnio pauk, ali za ove navijače sve je to vrijedno truda. Dok drugi plaćaju stotine dolara za hotelske sobe sa ovim pogledom, njihov pogled je besplatan, bez obzira što je sa trotoara.
XS
SM
MD
LG