Linkovi

Slavna „Afrička kraljica“ više neće gledati poraze nekog afričkog tima


Reine Osso - Afrička kraljica
Reine Osso - Afrička kraljica

U mnogim dijelovima Afrike, fudbal je život i sve se vrti oko njega. Jedna od poznatih poklonica ovog sporta živi u Johannesburgu – u zajednici doseljenika iz Obale Slonovače.

Fudbalski navijači iz cijelog svijeta već nekoliko nedjelja pristižu u Južnoafričku Republiku. Međutim, cijeli afrički kontinent trese fudbalska strast i navijačka groznica jer je i na "crnom kontinentu" fudbal život i sve se vrti oko njega. Jedna od poznatih poklonica ovog sporta živi u Johannesburgu – u zajednici doseljenika iz Obale Slonovače.

Riječ je o Reine Osso, u tom gradu poznatoj i kao „Afrička kraljica“.

Rođena i odrasla u Obali Slonovače, ona je rijedak trgovac afričkim umjetničkim predmetima koja ima klijentelu od New Yorka do Hong Konga. Krstari kontinentom tragajući za neobičnim radovima: Reporteru pokazuje vrlo interesantna ručno izrezbarena drvena vrata iz Cameroona i kaže:

- To je, naravno, kopija, a ne original. Takva vrata stavljana su na ulaz u kraljevsku palatu.

"Afrička kraljica" je i fudbalski fanatik. To je nešto što je, kako kaže, ponijela iz rodne Obale Slonovače.

- Ljudi su plakali poslije izgubljene utakmice. To nam je tamo bio cijeli život. Tako sam i ja zavoljela fudbal.

Prije šest mjeseci, dok se Svjetski kup približavao, sinula joj je ideja. Htjela je da napravi drvene lutke u obliku fudbalera i oboji ih u boje 32 reprezentacije na Svjetskom kupu.

- Počela sam da ih pokazujem mušterijama četiri mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva, svi su rekli da su lutke dobre, da im se dopadaju, tako da sam počela da ih pravim u velikim količinama.

Napravila je stotinu hiljada lutaka, u porodičnoj radionici u Obali Slonovače. Ostale su joj svega tri hiljade. Pokazuje na jednu i kaže:

-To je igrač Obale Slonovače, Drogba, Didier Drogba.

Didier Drogba, koji je iz njenog rodnog grada, ove godine je vodeći strijelac prve engleske lige. Na ovom šampionatu, igra sa „Slonovima“, odnosno u reprezentaciji Obale Slonovače. Svjetski kup, međutim, za kraljicu nije bio dobar. Njeni voljeni „Slonovi“ nisu prošli u drugo kolo.

Kraljica posjeduje i gostinsku kuću u Johanesburgu. U trenutku kada su „Slonovi“ izgubili od Brazila sa 3 : 1, imala je neke goste iz Brazila, što je dovelo do nekih smiješnih momenata.

- Brazilci su došli da prenoće u gostinskoj kući iz Obale Slonovače i iste večeri su nas pobijedili. Prije utakmice nisu htjeli da razgovaraju, rekli su da sam ja iz Obale Slonovače i da će mi uveče pokazati... Rekla sam da se to neće dogoditi... ali su mi ipak pokazali... Sljedećeg jutra sam im rekla da za njih nema kafe i da ni doručak neću da im dam.

Svjetski kup je surov prema timovima iz Afrike. U drugo kolo se plasirala jedino Ghana, a i ona je odmah poražena. Prije te utakmice Kraljica je rekla da više neće gledati fudbal, jer ne može da podnese poraz još nekog afričkog tima…

XS
SM
MD
LG