Linkovi

Kriza u Evropi u fokusu godišnjeg susreta Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu


Kriza u Evropi u fokusu godišnjeg susreta Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu
Kriza u Evropi u fokusu godišnjeg susreta Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu

Kada se predstavnici MMF-a i Svjetske banke sastanu ovog vikenda, ekonomisti predviđaju da će evropski političari vjerovatno čuti da ne čine dovoljno kako bi riješili krizu sa dugom koja ne pokazuje znakove poboljšanja.

Predviđanja o sporijem rastu u naprednim ekonomijama daju dodatni osjećaj hitnosti u trenucima dok se ministri financija i zvaničnici centralne banke spremaju sastati na godišnjem susretu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda ovdje u Washingtonu ovog vikenda. Ekonomisti kažu da će koraci potrebni za oživljavanje usporene globalne ekonomije dominirati razgovorima. Analitičari kažu da će se razgovori vjerovatno fokusirati na situaciju u Evropi.

Globalni financijski sistem se suočava sa najvećim izazovima nakon financijske krize 2008 godine. Kada se predstavnici MMF-a i Svjetske banke sastanu ovog vikenda, ekonomisti predviđaju da će evropski političari vjerovatno čuti da ne čine dovoljno kako bi riješili krizu sa dugom koja ne pokazuje znakove poboljšanja. Domenico Lombardi je stručnjak za međunarodni monetarni sistem pri washingtonskoj instituciji Brookings.

Evropljani do ovog trenutka nisu uspjeli stvoriti sveobuhvatnu strategiju za rješenje onoga što je već postalo široka kriza u zemljama koje koriste euro, kaže gospodin Lombardi.

Financijska kriza se približava i Španiji
Financijska kriza se približava i Španiji

Mogućnost još veće krize usljed financijske krize u Grčkoj, uz usporen ekonomski rast u Sjedinjenim državama, vodi ka, kako navode predstavnici MMF-a, opasnoj fazi za svjetsku ekonomiju. Vodeći ekonomist MMF-a Olivier Blanchard kaže da su šanse za globalni oporavak znatno oslabile u posljednja tri mjeseca.

Tržišta su postala više skeptična vezano za sposobnosti političara i vlada da stabiliziraju dug. Strahovi su se proširili od zemalja na periferiji Evrope do zemalja u srcu Evrope, pa i dalje, do Japana i Sjedinjenih država, kaže Olivier Blanchard.

On kaže da će bez jake politike koja će se pozabaviti problemima u Evropi i Sjedinjenim državama, pouzdanje i dalje opadati. Domenico Lombardi kaže da temelj svega moraju biti politički dogovori.

Međunarodni monetarni fond zasigurno može imati ulogu medijatora u dijalogu i susretima koje će ministri financija iz cijelog svijeta, uključujući i one iz Evrope, imati u Washingtonu. Ali ne postoji mnogo više od toga što MMF može uraditi, kaže gospodin Lombardi.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde: "Postoji stvarni rizik da će najveće ekonomije napraviti korak nazad"
Direktorica MMF-a Christine Lagarde: "Postoji stvarni rizik da će najveće ekonomije napraviti korak nazad"

Direktorica MMF-a Christine Lagarde kaže da je potrebna konkretna akcija kako bi se smanjio rizik još jedne ekonomske recesije.

Napredne ekonomije se suočavaju sa veoma slabim i teškim oporavkom sa neprihvatljivo visokim stopama nezaposlenosti. Evropska dužnička kriza se pogoršala, financijski teret se povećava i bez smjele kolektivne akcije, postoji stvarni rizik da će najveće ekonomije napraviti korak nazad, umjesto da se kreću naprijed, rekla je gospođa Lagarde.

Iako se očekuje da će predstojeći susreti u fokusu imati obnovu stabilnosti u naprednim ekonomijama, analitičari kažu da će pozivi za akciju vjerovatno doći od ekonomija koje trenutno brže rastu, kao što su Kina i Brazil, i koje se uveliko oslanjaju na izvoze u razvijene zemlje.

XS
SM
MD
LG