Linkovi

Dr. Jim Yong Kim novi predsjedatelj Svjetske banke


Dr. Jim Yong Kim, novi predsjedatelj Svjetske banke
Dr. Jim Yong Kim, novi predsjedatelj Svjetske banke

Kritičari kažu da se Svjetska banka bavi sa mnogo više problema od same zdravstvene njege i oni postavljaju pitanje da li doktor Kim ima dovoljno iskustva da podstakne globalni rast i financira poboljšanu zdravstvenu njegu, obrazovanje i infrastrukturu

Novi predsjedatelj Svjetske banke je američki stručnjak za zdravlje u svijetu, doktor Jim Yong Kim. Iako se na toj poziciji uvijek nalazi Amerikanac, ovaj put su u konkurenciji za to mjesto bila i dva visoko kvalificirana kandidata iz zemalja u razvoju. Doktor Kim na mjesto predsjedatelja Svjetske banke donosi malo drugačiji pristup od svojih prethodnika koji su bili stručnjaci za vanjsku politiku, biznis, bankarstvo ili ekonomiju.

Doktor Jim Yong Kim je očigledno čovjek sa mnogo talenata. Prije nominacije za predsjedatelja Svjetske banke, on je bio predsjednik koledža Dartmouth, gdje je također imao i komičnu ulogu u jednom studentskom mjuziklu. Što se ozbiljnije strane tiče, doktor Kim se svojevremeno nalazio i na čelu napora UN-a za borbu protiv AIDS-a, osnovao je ne-profitnu organizaciju koja promovira zdravstvenu njegu širom svijeta i podučavao je u školi za medicinu i javno zdravlje univerziteta Harvard. Na Youtube videu kojeg je postavio koledž Dartmouth, doktor Kim svojim studentima govori kako im široko obrazovanje može pomoći da riješe teške probleme. Njegovo obrazovanje uključuje diplome iz medicine i antropologije.

Svim problemima sa kojima sam se suočio nisam pristupio samo iz filozofske ili političke perspektive. Na jednom nivou sam veoma praktički orjentiran doktor koji nastoji riješiti probleme kako bi ljudi mogli živjeti, kaže doktor Kim.

Kada je riječ o njegovom budućem pristupu u Svjetskoj banci, doktor Kim analizira američki zdravstveni sistem, poziva zvaničnike da se fokusiraju na podatke i rezultate i poziva na novi pristup.

Situacija se toliko pogoršava da pomislimo da će se konačno izvršiti dovoljan pritisak da moramo poduzeti akciju. Nažalost, u posljednjih 20 godina govorimo to isto, kaže on.

Kritičari kažu da se Svjetska banka bavi sa mnogo više problema od same zdravstvene njege i oni postavljaju pitanje da li doktor Kim ima dovoljno iskustva da podstakne globalni rast i financira poboljšanu zdravstvenu njegu, obrazovanje i infrastrukturu. Jedan od ekonomista kaže da predsjedatelj Svjetske banke mora izmijeniti njenu feudalnu kulturu i fokusirati se na ključna ekonomska pitanja. Anders Aslund iz Petersonovog instituta za međunarodnu ekonomiju također kaže da bi iskustvo doktora Kima kao predsjednika koledža može biti od koristi.

Tamo isto imate ljude koje ne možete otpustiti, to je institucija sa kojom se ne možete lako nositi, kaže Anders Aslund.

Zvaničnici su izabrali doktora Kima nad visoko cijenjenom ministricom financija Nigerije. Ngozi Okonjo Iweala kaže da ju je njeno iskustvo rada u banci kao i životno iskustvo moglo učiniti jakim liderom najveće razvojne institucije u svijetu.

Nije dovoljno reći da znate o siromaštvu. Morate ga proživjeti da bi ste znali šta ono znači, a ja sam to proživjela, kaže ona.

Još jedan kandidat za to mjesto je bio i bivši kolumbijski ministar financija, Jose Antonio Ocampo.

XS
SM
MD
LG