Linkovi

Biti neko...uz pomoć Svjetske banke


Biti neko...uz pomoć Svjetske banke
Biti neko...uz pomoć Svjetske banke

„Sada zarađujem dovoljno da platim školarinu, i za sebe i za moju braću. Moja porodica ima što jesti. Kada se budem udavala, a roditelji se nadaju da to neće biti brzo, ja ću moći birati za koga ću se udati.“

Program obrazovanja i poslovnog osposobljavanja djevojčica i mladih djevojaka je program čiji kreatori tijesno surađuju sa Svjetskom bankom, fondacijom kompanije Nike i vladama nerazvijenih i razvijenih zemalja. Cilj programa je osposobiti što više djevojaka-adolescenata u nerazvijenim, siromašnim zemljama da budu ekonomski samostalne, produktivne, da rade i zarađuju i zarad njih samih, i na dobrobit porodica iz kojih potiču. Programom koji traje već dvije godine pružena je pomoć te vrste brojnim djevojkama u nekoliko najsirošanijih zemalja Azije, Afrike i Srednjeg Istoka. Po onome što su neke od njih rekle na nedavnom skupu u sjedištu Svjetske banke, one su stekle obrazovanje i znanja potrebna da uspješno rade i privređuju.

Na početku skupa glumica Anne Hathaway čitala je dijelove pisma jedne djevojčice iz Bangladesha:

„Moje ime je Sanchita. Rođena sam u malom selu Ishwarpur. Kada se u mom selu djeca rađaju, porodice se nadaju da će biti dječaci. To je tako od pamtivijeka, jer se vjeruje da će samo muška djeca moći zarađivati u zemlji u kojoj su skoro svi siromašni.....“

Takvo uvjerenje je realnost u kojoj odrastaju djevojčice u mnogim nerazvijenim zemljama. Zahvaljući Programu obrazovanja i poslovnog osposobljavanja djevojčica i mladih djevojaka Sanchita, 17-godišnja djevojka iz Ishwanpura, uspješno je prešla put od učenice do vrlo mlade djevojke koja zarađuje. Dobila je mali kredit, kupila jednu kravu i formirala povrtnjak. U njenom pismu, koje je, kako rekosmo, čitala Anne Hathway Sanchita poručuje:

„Sada zarađujem dovoljno da platim školarinu, i za sebe i za moju braću. Moja porodica ima što jesti. Kada se budem udavala, a roditelji se nadaju da to neće biti brzo, ja ću moći birati za koga ću se udati.“

Takvu vrstu produtktivnog osamostaljenja žele svi oni uključeni u Program obrazovanja i poslovnog osposobljavanja djevojčica i mladih djevojaka.

Biti neko...uz pomoć Svjetske banke
Biti neko...uz pomoć Svjetske banke

Oko 600 miliona mladih djevojaka, jedna trećina mladih žena u nerazvijenim zemljama, nije u školama, niti je zaposlena.

Robert Zoellick, predsjednik Svjetske banke, istakao je da obrazovanje djevojčica i mladih djevojaka iz siromašnih podorica ima puni smisao i potkrijepio to podatkom da samo jedna godina obrazovanja više znači i 10 do 20 procenata veću platu za njih kada počnu raditi.

„Ako više razađuju, mogu imati, pored ostalog, i bolje zdravstveno osiguranje, mogu planirati udaju, mogu imati zdravije potomstvo... Sve činjenice ukazuju da je investiranje u obrazovanje i radno osposobljavanje mladih djevojaka jedan od uvjeta izlaska iz porodičnog siromaštva“ - takođe je rekao gospodin Zoellick.

Kebbeh Kamara
Kebbeh Kamara

Program obrazovanja i poslovnog osposobljavanja djevojčica i mladih djevojaka sa fondom od 20 miliona dolara realizira se u sedam zemalja. Planira se proširenje na Haiti i Yemen.

Kebbeh Kamara iz Liberije, jedna od mladih djevojaka, učesnica programa, prisutna na skupu u sjedištu Svjetske banke, kaže:

„Naučila sam kako početi sa vlastitim biznisom, kako zaraditi novac, kako se sama održati, kako štjedjeti, na što trošiti, kako voditi budžet.“

Sarah Poni Saturnino, 19-godišnjakinja sa juga Sudana, uživa u dijelu obuke kroz koju prolazi u Washingtonu i sa dosta ponosa kaže:

Sarah Poni Saturnino
Sarah Poni Saturnino

„Naučila sam kako samu sebe izraziti. Ne plašim se govoriti pred ljudima. Kada se vratim kući, neću biti ona bojažljiva Sarah. Sada sam neko.“

Biti neko... O tome je pjevao i reper Emmanel Jal, ne tako davno prisiljavan da kao dječak bude vojnik. Biti neko je najednostavnije rečeno cilj Programa obrazovanja i poslovnog osposobljavanja djevojčica i mladih djevojaka iz nerazvijenih zemalja koji se ostvaruje uz punu podršku Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG