Linkovi

Svjetska banka odobrila Hrvatskoj zajam od 213 milijuna dolara


Regionalni direktor Svjetske banke za Središnju Europu i Baltičke zemlje Peter Harrold
Regionalni direktor Svjetske banke za Središnju Europu i Baltičke zemlje Peter Harrold

Riječ je o zajmu za ekonomski oporavak koji ima za cilj podržati nastojanja Hrvatske u ubrzavanju održivog gospodarskog rasta

Svjetska banka odobrila je 213 milijuna dolara zajma Republici Hrvatskoj. Riječ je o zajmu za ekonomski oporavak zemlje i prvi je od dva zajma koji imaju za cilj podržati nastojanja hrvatske Vlade u ubrzavanju održivog gospodarskog rasta. Podrobnije – ta dva zajma podupiru reforme u proračunskoj konsolidaciji na područjima javne uprave, zdravstva, mirovina i socijalne skrbi. Ta nastojanja dovela su do poboljšanja u upravljanju javnim troškovima te su ojačala srednjoročnu održivost javnog financiranja, čiji je cilj održati makroekonomsku stabilnost.

Drugo područje ka kojemu se usmjeravaju nova sredstva Svjetske banke je razvoj privatnog sektora, a cilj je poboljšati poslovni ambijent te smanjiti umiješanost države unutar korporativnog sektora. Hrvatska vlada već je poduzela mjere jačanja fleksibilnosti tržišta rada, smanjenja administrativnih i regulatornih prepreka u vođenju biznisa i ubrzanja procesa privatizacije državnih kompanija.

Prema priopćenju Svjetske banke, regionalni direktor banke za Središnju Europu i Baltičke zemlje Peter Harrold je u povodu zajma Hrvatskoj izjavio: “Zadovoljni smo što hrvatska Vlada napreduje s primjenom Programa o ekonomskom oporavku te što se radi i na važnim reformama koje promoviraju održivost javnog financiranja. Istodobno, ohrabrujemo hrvatske vlasti da ubrzaju reforme, jer provođenje dubljih reformi prije ulaska u Europsku uniju, maksimalizira dobrobiti koje će Hrvatska imati od učlanjenja”.

Ministrica financija Republike Hrvatske Martina Dalić - navodi se u priopćenju Svjetske banke - uputila je sljedeću poruku: “Suradnja sa Svjetskom bankom je od izvanredne važnosti. Mi cijenimo, od samog početka, pomoć koju nam pruža Svjetska banka u toj suradnji. Odobravajući novi zajam Svjetska banka je potvrdila svoju potporu našem Programu ekonomskog oporavka usvojenog 2010.godine, a čiji je cilj podržati oporavak i ublažiti utjecaj globalne ekonomnske krize. Vjerujemo da će novi zajam za razvoj osigurati uvjete za dobivanje potpore Svjetske banke za našu srednjoročnu politiku i reformu državnih institucija”.

Novi zajam Svjetske banke Hrvatska će otplaćivati u roku od 15 godina uz povoljnu kamatnu stopu od 2,5 posto.

XS
SM
MD
LG