Linkovi

Galerija Renwick: Od drveta do umjetnosti


Izložba drvenih umjetnina u galeriji Renwick
Izložba drvenih umjetnina u galeriji Renwick

Predstavljeni su predmeti od afričkog crnog drveta preko ebanovine, sve do čudesnih domaćih vrsta kao što su borovina, hrastovina, trešnjevo drvo. Tu je i nevjerovatan spektar boja tih materijala.

Na izložbi u galeriji Renwick u Washingtonu su predstavljeni radovi najpoznatijih umjetnika koji rade u drvetu. Bračni par kolekcionara je poklonio tu zbirku koja se smatra jednom od najvažnijih kolekcija ove vrste u Sjedinjenim Državama.

Umjetnici u drvetu, kao što je Eliot Feldman, vijekovima od drvenih blokova prave obične predmete za domaćinstvo, kao što su svjećnjaci ili posude. Oni koriste strug, mašinu koja obrće drvo, i specijalne alatke kojima ga oblikuju. Međutim, prije četrdesetak godina, inovativne drvodjelje su počele da koriste strug na prefinjeniji način i prave drvene predmete koji su više umjetnički nego funkcionalni. Na izložbi koja je sada otvorena u galeriji Renwick institucije Smithsonian je predstavljeno oko 60 rezbarenih radova nekih od najpoznatijih američkih umjetnika koji rade u drvetu.

Kustos Nicolas Bell kaže da izložba odražava najnoviju evoluciju umjetnosti od drveta.

Ona se razvila zahvaljujući tome što su se ljudi okupljali i govorili da ih privlači taj materijal i istraživanje nečega što ranije nije istraženo, a sve to na nivou zajednice. Ovdje vidite energiju koja je proistekla iz toga i stepen do kojeg se ovaj pokret proteklih decenija razvio, kaže gospodin Bell.

Umjetnički predmet od izrezbarenog drveta
Umjetnički predmet od izrezbarenog drveta

Izložene radove su muzeju poklonili kolekcionari Fleur Bresler i njen pokojni suprug Charles. Gospođa Bresler kaže da je njena ljubav prema umjetnosti od drveta počela u istoj galeriji u kojoj je decenijama prije toga vidjela sličnu izložbu.

I da tada nije bilo čuvara, vjerovatno bih otvarala poklopce škrinja i podizala predmete da ih opipam, jer je drvo privlačan materijal. Ono je opipljivo. Nikada nisam vidjela drvo u toliko mnogo boja sa toliko oblika i to me je odmah privuklo, priča Fleur Bresler.

Nicolas Bell kaže da je na izložbi predstavljeno nekoliko desetina radova od egzotičnog drveta.

Predstavljeni su predmeti od afričkog crnog drveta preko ebanovine, sve do čudesnih domaćih vrsta kao što su borovina, hrastovina, trešnjevo drvo. Tu je i nevjerovatan spektar boja tih materijala, kaže gospodin Bell.

Upravo to je inspiriralo Breslerove da počnu sakupljati kolekciju od drveta.

Predmeti su živi, jer su napravljeni od materijala koji je živ. Možete da ih podignete, držite u ruci, osjetite, dodir je veoma prijatan, objašnjava Fleur Bresler.

Ona kaže da je tokom proteklih dvadesetak godina došlo do udaljavanja od struga prema drvorezu i rezbarenju skulptura. Predmeti Rona Fleminga i MIchelle Holzapfel, dodaje gospođa Bresler, djeluju funkcionalno, ali su u stvari skulpture. Ona kaže da se nada da će njena odluka da podijeli svoju zbirku sa drugima, inspirirati nove generacije umjetnika i kolekcionara.

XS
SM
MD
LG