Linkovi

Obama na izborima dobio ključnu podršku glasača - žena


Iako je 53% udatih žena glasalo za Mitta Romneya, većina majki, i udatih i samohranih, su podržale Baracka Obamu

Oko 55% žena u Sjedinjenim državama je na izborima prošle sedmice glasalo za predsjednika Obamu, što ih je stavilo u grupu zajedno sa mladima i manjinama čiji su glasovi bili odlučujući u ponovnoj pobjedi Baracka Obame. Novinar Glasa Amerike Jerome Sokolovsky nas upoznaje sa jednom ženom koja smatra da je republikanska stranka Mitta Romneya na strani one politike koja bi unazadila žene.

Elizabeth Kingsbury je odvjetnica koja živi u Washingtonu, i koja uzima slobodne dane kako bi bila sa dvogodišnjom kćerkom Emi i sinom Lucom, kojem su samo tri sedmice. Ona kaže da je glasala za predsjednika Obamu iz više razloga. Jedan od njih je republikanski stav prema pitanjima žena.

Kroz cijeli izborni ciklus mi se činilo da republikanska stranka nastoji oduzeti neka od osnovnih prava žena na čijem smo uspostavljanju radili posljednjih nekoliko decenija, kaže ona.

Tokom kampanje, dva republikanska kandidata za kongres, Todd Akin i Richard Mourdock, su davali izjave o silovanju koje su mnogi smatrali neprimjerenima. Obojica su izgubili od svojih demokratskih protivnika. Elizabeth Kingsbury kaže da je bila šokirana njihovim izjavama.

Ali u isto vrijeme takve izjave nisam smatrala toliko iznenađujućim, jer vjerujem da mnogi u republikanskoj stranci dijele ta ista vjerovanja i stavove.

I kada je Mitt Romney tokom jedne od debata nastojao privući žene glasače, njegov izbor riječi je otkrivao njegov stvarni stav, kaže Elizabeth.

Za mene je to bila indikacija njegovog ograničenog shvatanja onoga šta žene rade u društvu, i kako mogu doprinijeti društvu.

Međutim republikanski lideri kažu da su se većinom fokusirali na slabu ekonomiju u zemlji, navodeći da su radna mjesta i financijska sigurnost bili najvažniji za žene.

Zašto danas 3.6 miliona žena više živi u siromaštvu nego kada je predsjednik stupio na dužnost? Predsjsednik je iznevjerio žene u Americi, rekao je tokom kampanje Mitt Romney.

Iako je 53% udatih žena glasalo za Mitta Romneya, većina majki, i udatih i samohranih, su podržale Baracka Obamu. I žene kandidati su imale uspjela na ovim izborima. Rekordnih 20 žena je izabrano u senat, što je petina mjesta u tom tijelu. Ali jedna od njih, demokrata Elizabeth Warren iz Massachusettsa, kaže da ih je trebalo biti više.

Dajte da se uozbiljimo, ovo je 2012 godina i 20% američkog senata su žene. To još uvijek nije preovladavajući broj, rekla je Elizabeth Warren.

Elizabeth Kingsbury također smatra da Sjedinjene države moraju uraditi više po pitanju žena.
XS
SM
MD
LG