Linkovi

SAD: Povećanje minimalne nadnice bi najviše koristilo ženama


Pozivi predsjednika Obame da se poveća minimalna nadnica u Sjedinjenim državama, sa 7.25 dolara na 9 dolara po satu, podstakli su aktiviste za pitanja prava rada.

Nedavni pozivi predsjednika Obame da se poveća minimalna nadnica u Sjedinjenim državama, sa 7.25 dolara na 9 dolara po satu, podstakli su aktiviste za pitanja prava rada, uključujući i one koji kažu da bi takvo povećanje osobito imalo koristi za žene.

Aktivisti u Sjedinjenim državama vrše pritisak na vladu da poveća minimalnu nadnicu. Predsjednik Obama je podržao takve pozive u nedavnom televizijskom obraćanju.

Obitelj sa dvoje djece koja zarađuje minimalnu nadnicu još uvijek živi ispod linije siromaštva, a to je pogrešno, rekao je predsjednik Obama.

Dok žene sačinjavaju polovinu američke radne snage, one imaju više od polovine radnih mjesta sa minimalnom nadnicom, kaže Joan Entmacher iz Nacionalnog centra za zakone o ženama.

One su te koje vam služe hranu u restoranima ili je pripremaju u kuhinji. One su te koje vam čiste urede noću, kada vi odete kući, ili koje vam čiste hotelske sobe. To su sve poslovi koji se malo plaćaju, i njih velikom većinom rade žene, kaže Joan Entmacher.

Ona dodaje da je upravo to razlog zbog kojeg bi žene imale najveću korist od povećanja minimalne nadnice.

To je doista važno za žene jer dva od tri radnika sa minimalnom nadnicom su žene. Ali kada žene više zarađuju, bolje je i njihovim obiteljima, njihovoj djeci, i cjelokupnoj ekonomiji, jer imaju više novca za trošenje, a to sve otvara poslove za druge ljude, kaže gospođa Entmacher.

Veoma je teško sastavljati kraj s krajem u lošoj ekonomiji. Debra Z. Roth je tokom recesije našla posao sa niskom nadnicom, nakon što je imala operaciju i bila otpuštena sa prethodnog posla na kojem je bila dobro plaćena.

Imam veliko povjerenje u ono što sam napravila, jer kada izgubite prihode i sposobnost da se osjećate sigurnim, to je za mene, kao i za druge ljude, kao da izgubite tlo pod nogama, kaže Debra Z. Roth.

Ona sada ima posao u svojoj struci, radi kao direktorica za komunikacije u organizaciji Wider Opportunities for Women, sa sjedištem u Washingtonu. Ona se identificira sa ciljem organizacije, a to je pomoći ženama da steknu financijsku sigurnost. Ona se prisjeća svoje vlastite borbe sa životom na minimalnoj nadnici.

Došla bih kući na kraju dana, prebrojavala bakšiš i shvatila da to ne mogu raditi, da samo gubim vrijeme. Shvatila bih da moram više raditi na pronalaženju posla od kojeg mogu živjeti. Shvatila bih da ne mogu platiti stanarinu, prisjeća se Debra Z. Roth.

Radnicima u Sjedinjenim državama nije povećana državna minimalna nadnica još od 2009. godine.
Povećanje minimalne nadnice bi najviše koristilo ženama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG