Linkovi

SAD: Žene glasači će imati važnu ulogu na predsjedničkim izborima


Midterm Elections Women
Midterm Elections Women

Da se američka predsjednička kampanja svede na republikanca Donalda Trumpa I demokratu Hillary Clinton, 60% žena bi glasalo za Clintonovu, navodi se u nedavnom istraživanju koje je proveo CNN. Dok kandidati nastoje privući žene glasače, Aru Pande nam donosi priču o poslovnim ženama imigranticama iz Afrike, koje govore o izazovima koji se pojavljuju kod otvaranja manjih poslovanja čije su vlasnice žene, kao I tome koga će podržati u novembru.

Prošla godina nije bila bez izazova za vlasnicu prodavnice sladoleda Anne Segal. Amerikanka ugandskog porijekla I majka jedne djevojčice ona je iskoristila porodičnu ušteđevinu kako bi otvorila svoj biznis u Laurelu u Marylandu star godinu dana.

Lako je za muškarca da ode u banku I dobije kredit. A šta ja, kao žena, mogu učiniti. Ja sam domaćica I oni će reći e, da, niko vam neće dati kredit, kaže Anne Segal.

Margot Dorfman, izvršna direktorica ureda US Womens Chamber of Commerce, kaže da se izazovi žena vlasnica biznisa odražavaju u statistikama. Dok su žene vlasnice 36% svih američkih kompanija, one zarađuju samo 4% od ukupnih američkih godišnjih prihoda.

Decenijama se smatramo manje vrijednim, činjenica je da još uvijek nemamo iste prihode. Moramo napuštati korporativnu Ameriku kako bi započele vlastite biznise kako bi možda bile isto plaćene I imale radno okruženje koje u obzir uzima obitelj, I onda se još uvijek borimo kada se nađemo na tržištu, kaže Margot Dorfman.

A ko bi najbolje mogao uzeti u obzir tu borbu. Dorfmanova kaže da njena organizacija u tom pogledu podržava Hillary Clinton.

Ona je predana tome da mali biznisi imaju pristup kapitalu I tržištima, I ona je veoma zainteresirana za pristup zdravstvenoj njegi koja se može priuštiti, kaže Margot Dorfman.

Bukie Opanuga, koja također podržava Hillary Clinton, proširila je svoju kompaniju za digitalni marketing u Atlanti koristeći se kreditnim karticama sa visokom kamatom. U predsjedničkoj kampanji, ova Amerikanka nigerijskog porijekla kaže da posebnu pažnju obraća na ženske probleme vezane za radna mjesta.

Neki možda neće da se bave biznisom, ali su jednostavno primorani da izađu iz radnog okruženja I postanu samouposleni djelatnici, jer se moraju odlučiti između plate I brige za bolesno dijete kod kuće. To su pitanja na koja ću obratiti pažnju, I na koja bi mnoge žene također trebalo da obrate pažnju, kaže Bukie Opanuga.

Anne Segal pažnju obraća na ekonomiju, dok nastoji povećati svoj profit. Iako je glasala za Baracka Obamu, ona kaže da je razočarana u demokrate I da sada želi krenuti u drugom smjeru.

Dopada mi se Trump. On je otvorio radna mjesta, zapošljava ljude. Kada je u pitanju ekonomija, on barem zna bolje od drugih koji samo trče okolo I govore nam šta da radimo, kaže Anne Segal.

Bez obzira koga podržavaju, I Segalova I Opanuga kažu da žene u Americi moraju osigurati da se njihovi glasovi čuju u novembru.

XS
SM
MD
LG