Linkovi

Žene na američkom nosaču aviona USS Lincoln


Na američkom nosaču aviona USS Abraham Lincoln ima 770 žena
Na američkom nosaču aviona USS Abraham Lincoln ima 770 žena

One se slažu da mornarica ima dobar sistem podrške, kako za one koji za nju rade, tako i za njihove obitelji kod kuće.

Američko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo da namjerava otvoriti dodatnih 14 hiljada vojnih radnih mjesta za žene. Ali u okruženju u kojem tradicionalno dominiraju muškarci, koji podsticaji postoje za žene da se priključe vojsci?

Poručnik Megan Donnelly je jedna od 770 žena na nosaču aviona Abraham Lincoln. Ona je jedna od onih koji su nosač, težak više od 97 hiljada tona, izvele iz Perzijskog zaljeva kroz Hormuzki tjesnac 14 februara. Ona kaže da je njen posao veliki izazov.

Nadgledam 15-20 osoba kako bi se kapetan mogao fokusirati na druge stvari, kaže Megan Donnelly.

Žene na američkom nosaču aviona USS Lincoln
Žene na američkom nosaču aviona USS Lincoln

Ona je završila pomorsku akademiju, i trenirala se kao mornarički pilot. Ona je također dobila i nagradu mornarice za svoje liderstvo, postavši tako prva žena na ovom brodu kojoj je ukazana ta čast. Poručnik Nicole Rosales je jedina žena doktor na brodu. Ona kaže da je raditi za mornaricu veliko zadovoljstvo.

Ne samo da su mi platili studij medicine, već su mi dali i šansu da služim na nosaču aviona i u različitim vojnim bolnicama u Sjedinjenim državama, kaže Nicole Rosales.

Ona svoju mornaričku karijeru vidi kao šansu da služi zemlji, ali i da obiđe svijet. Ona pozdravlja odluku ministarstva odbrane da se otvore dodatna radna mjesta za žene. Većina žena koje se odluče pridružiti mornarici su završile srednju školu i nastoje pronaći način da zarade za život svoje obitelji. Amber Mentzer želi uštediti nešto novca tokom 4-godišnjeg služenja u mornarici, i onda je napustiti, ali ne zbog nezadovoljstva.

Žene na američkom nosaču aviona USS Lincoln
Žene na američkom nosaču aviona USS Lincoln

Ako dođete sa pozitivnim stavom i odradite ono što trebate uraditi, biće vam dobro. Nemam problem sa količinom posla, prema svima se isto ophodi, kaže Amber Mentzer.

Ona, nakon što napusti mornaricu, želi ići na koledž. Ingry Pimentel međutim želi ostati.

Želim ovdje imati karijeru. Ovdje sam već 8 mjeseci i sviđa mi se, kaže Ingry Pimentel.

Ove četiri žene nemaju većih pritužbi vezanih za diskriminaciju spolova. Ali Megan Donnelly, koja je u mornarici već 10 godina, ima širu perspektivu.

Nikada nisam imala problem. Sigurna sam da je prije nego sam se pridružila bilo mnogo teže nego sada, ali nema ljudi koji namjerno ne pružaju podršku.

Svaka od ovih žena se iz različitih razloga pridružila mornarici. Ali jednu stvar imaju zajedničku, a to je da su mjesecima daleko od kuće i obitelji. One se slažu da mornarica ima dobar sistem podrške, kako za one koji za nju rade, tako i za njihove obitelji kod kuće.

XS
SM
MD
LG