Linkovi

Berkley: U novoj džamiji se muškarci i žene mole zajedno


Saleemah Jones vodi molitve u džamiji Qal’Bu Maryam
Saleemah Jones vodi molitve u džamiji Qal’Bu Maryam

U džamijama širom svijeta, muškarci i žene se mole odvojeno, ponekad odvojeni zastorom, a ponekad u odvojenim prostorijama. Ali u Berkleyu, u Kaliforniji, mjestu koje je poznato po tome što prkosi tradicijama, jedna grupa muslimanki iskušava nešto novo.

Kada je Rabia Keeble prešla na islam prije više od 10 godina, moliti se uz muškarce je bilo nezamislivo.

Mislim da sam kao nova vjernica muslimanka prihvatila sve jer sam smatrala da je to moja uloga. Vjerovala sam da je Bog želio da prihvatim ono što je već bilo uspostavljeno. No, kao inteligentna osoba, nakon izvjesnog vremena sam počela shvatati da u takvom pristupu nedostaje balans, kaže Rabia, osnivačica džamije.

Isfrustrirana što ne može vidjeti imama tokom molitve petkom, onda je osnovala novu džamiju u kojoj se dozvoljava muškarcima i ženama da se zajedno mole u istom prostoru.

Ime džamije je Qalbu Maryam, što znači Merjemino srce. Osnivačica kaže da je izabrala to ime jer Marija, odnosno Merjem, majka poslanika Isusa, tj. Isse, ima značenje i u kršćanstvu i islamu.

Hassam Mousa, Egipćanin porijeklom, kaže da je prestao ići u džamiju nakon rođenja svoje kćerke prije 11 godina. On sada želi da nju dovede u džamiju u Berkleyu.

Želim da vidi novi model, koji će joj pokazati da možete zadržati svoje vjersko nasljeđe i vjersku kulturu u prostoru i okruženju u kojem ste jednaki. Ne odvojeni, već jednaki, kaže Hussam.

Ali ne prihvata svako takvu vrstu molitve.

Imala sam negativne reakcije od muslimana muškaraca, ali sam od početka bila čvrsta u tome da ako dobijem ikakve prijetnje, ili ako se prema meni odnose sa neprihvatljivim jezikom, ili ako nešto ne bude kako treba, ja ću to jednostavno ignorirati, kaže Rabia.

Za mnoge muslimane, odvojene molitve muškaraca i žena su važna tradicija. Za neke žene, odvojenost od muškaraca tokom molitve nikada nije bio problem.

Tako sam odgajana, kaže Saleemah Jones.

Ali ova džamija joj omogućava da uradi nešto što nikada nije radila.

Nikada nisam bila u džamiji u kojoj je žena predvodila molitvu, a kamoli da sam pomislila da bih je i ja mogla voditi. To vam daje takav osjećaj osnaženja. Znate da možete postići sve, kaže Saleemah.

Za Rabiu, cilj je stvoriti prostor u kojem se svako osjeća dobrodošao.

Svako ko želi može mi se pridružiti, muškarac ili žena, Shia ili Sunit, ko god da ste, bilo koje boje kože, bez obzira odakle u svijetu dolazite, kaže ona.

Iako ovakav način molitve nije za svakoga, ovi vjernici se osjećaju bliži Bogu kroz nekonvencionalan pristup.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG