Linkovi

Sve više režiserki u polju nezavisnog filma


Još uvijek postoje prepreke sa kojima se mnoge režiserke suočavaju, a financiranje filmova je često glavni izazov.

Nezavisni filmovi su ove godine ušli u istoriju. Po prvi put, žene su režirale polovinu filmova koji su se natjecali za nagradu na filmskom festivalu Sundance, koji je važno mjesto za američke nezavisne filmove. Nedavno istraživanje o ženama u američkim nezavisnim filmovima pokazuje da ima više žena režiserki u polju nezavisnog filma nego u velikim holivudskim filmovima. Ali isto tako pokazuje da još uvijek postoje prepreke sa kojima se mnoge režiserke suočavaju.

Ava DuVernay voli snimati filmove, osobito iz perspektive Afro-Amerikanke. Ona je režirala tri dokumentarca i dva dugometražna filma, sve u nezavisnoj produkciji. Ona kaže da je financiranje filmova često izazov za žene.

U nekim slučajevima, institucije ili organizacije koje predvode muškarci često smatraju izazovom da sav novac daju ženi, kaže ona.

Njeno iskustvo odražava zaključak studije univerziteta u južnoj Kaliforniji o ženama u nezavisnom filmu. Studija je obuhvatila filmove na filmskom festivalu Sundance u periodu od 2002 do 2012 i pronašla da su gotovo 40% režiserki dokumentarnih filmova žene. Ali žene su imale neku od glavnih pozicija u samo 25% dugometražnih filmova. Stacy Smith je ko-autorica studije.

Smatrano je da žene nisu bile dovoljno pouzdane da predvode ekipu, da se bave financijskim pitanjima, niti da predvode produkciju na setu, kaže Stacy Smith.

Ali bilo je izuzetaka, kao što je Kathryn Bigelow, koja je 2010 dobila Oskare za najbolju režiju i najbolji film za svoj nezavisni film The Hurt Locker, o američkim vojnicima u Iraku. A tu je i Zoe Kazan koja je napisala Ruby Sparks, romantičnu komediju koja je izašla prošle godine, i koja je uspjela da dobije financiranje za film. Univerzitet u južnoj Kaliforniji je istraživanje proveo među 50 većinom žena lidera u filmskoj industriji, koje su opisale sa kojim se preprekama žene suočavaju.

Jedna od glavnih prepreka je ubijediti financijere i one koji donose odluke, i koji su uglavnom muškarci, da je žena sposobna izvesti projekat i učiniti ga komercijalno održivim, kaže gospođa Smith.

Dugometražni filmovi zavise od financiranja koje daju producenti ili investicioni fondovi koji nastoje ostvariti profit. Dokumentarce često financiraju ne-profitne grupe i ulagači koji se zalažu za određenu temu. Žene su uspješnije u dobijanju fondova za dokumentarce. Kako bi podstakla režiserke, Keri Putnam, iz instituta Sundance, kaže da postoje planovi za treniranje žena u pitanjima financija.

Trening može pružiti mogućnost shvatanja financijskih modela, načina traženja novca, sticanja hrabrosti i iskustva u dobijanju financiranja, kaže Keri Putnam.

Studija također preporučuje dodatne mentorske programe za žene, kako bi više režiserki moglo postići uspjeh, kakvog je postigla Kathryn Bigelow.
Sve više žena režiserki u polju nezavisnog filma
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
XS
SM
MD
LG