Linkovi

Otpuštena izvršna urednica New York Times-a - podgrijana debata o nejednakosti spolova


Otpuštanje Jill Abramson sa tako visokog položaja u američkom novinarstvu podstiče debatu o borbi žena za jednakost na radnom mjestu.

Iznenadno otpuštanje sa posla prve žene izvršne urednice lista New York Times je ponovo podstaklo pitanja o nejednakosti plata među spolovima u američkim kompanijama, kao i pitanja o tome da li se od žena menadžera očekuje da ispune drugačije standarde u poređenju sa njihovim muškim kolegama.

Manje od sedmicu dana nakon što je otpuštena sa pozicije glavne urednice najistaknutijeg lista u Sjedinjenim državama, Jill Abramson je govorila o cijelom slučaju tokom svog govora pred diplomcima univerziteta Wake Forest u Sjevernoj Karolini.

Neki od vas, sada se obraćam onima koje su otpustili ili odbili, koji nisu dobili posao koji su zaista željeli ili su dobili pisma odbijenice od postdiplomskih studija. Vi znate bol gubitka, ili trenutaka kada ne dobijete ono što toliko želite. I kada se to desi, pokažite koliko ste jaki, rekla je Jill Abramson.

Izdavač lista kaže da je Abramsonova smjenjena zbog njenog stila vodjenja lista. U nekim izvještajima se navodi da su je otpustili jer se žalila da je plaćaju manje od njenih muških prethodnika. Bez obzira šta je stvarni razlog, njen slučaj je ponovo pokrenuo debatu u Sjedinjenim državama o jednakosti žena u društvu i na radnom mjestu. Bivša državna tajnica Hillary Clinton je govorila o tom generalnom pitanju na nedavnoj konferenciji Svjetske banke.

Jednako i puno sudjelovanje žena i njihov glas ne samo da je prava stvar za uraditi, nego i pametna stvar za uraditi. To će voditi boljitku kada su u pitanju prosperitet i stabilnost društava, rekla je Hillary Clinton.

Doktor John Ryder, psiholog koji radi na pitanjima radnog okruženja, rekao je da su poštovanje i povjerenje važni i za muškarce i žene u menadžmentu.

Ono na što bih pozvao je ne samo da žene dignu svoj glas i zatraže poštovanje, i jednakost po svim postojećim zakonima, nego i da se muškarci zapitaju koliko nam je važno da vjerujemo jedni drugima, rekao je John Ryder.

On je dodao da ukoliko menadžer ne konsultira svoje kolege o problmeu, to može voditi do velikih nevolja, što je faktor koji je navodno imao ulogu u otpuštanju Abramsonove.

Ona nije željela otkriti sve karte sa kojima je igrala i to je dovelo do napetosti između nje i menadžmenta koji nije mogla riješiti, kaže John Ryder.

Nedavni diplomci se pitaju ista pitanja kao i Abramsonova.

Šta je sljedeći korak za mene? Ne znam. Zato sam u istoj situaciji kao i mnogi od vas, rekla je ona.

Dok Jill Abramson razmišlja o svojoj budućnosti, njeno otpuštanje sa tako visokog položaja u američkom novinarstvu će i dalje podsticati debatu o borbi žena za jednakost na radnom mjestu.
XS
SM
MD
LG