Linkovi

SAD: Samo 20% članova kongresa su žene


Iako je broj žena u američkom kongresu dostigao rekordnu cifru, one ipak sačinjavaju samo 20% članova Zastupničkog doma I senata, mnogo manje u poređenju sa ukupnim brojem stanovnika gdje su nešto više od polovine stanovnika žene. Procenat žena koje su na javnim funkcijama u Sjedinjenim državama zaostaje za ostalim zemljama, među kojima su I neke koje se ne smatraju zemljama sa visokim primanjima. Na globalnoj konferenciji instituta Milken održanoj u Los Angelesu ove sedmice, neki politički analitičari su pokušali objasniti zašto još uvijek postoji takva razlika u spolovima u američkoj politici.

Američki kongres je mjesto moći na kojem još uvijek dominiraju muškarci.

Žene su dobile pravo glasa tek 1920 I vlada se kreće jako sporo, kaže predstavnica iz Kalifornije Mimi Walters.

Ona međutim dodaje da žene ipak postižu napredak, ali ne dovoljno. Waltersova je bila dio panela na kojem se razgovaralo zašto nema više žena u kongresu ili javnim funkcijama. Jedan od razloga je negativno poimanje vlade, rekla je zastupnica sa Hawaia Tulsi Gabbard.

Mislim da ne postoji povezanost milenijumske generacije, osobito veoma uspješnih I talentiranih ljudi, velikih inovatora, koji kažu, zašto da se uključimo u nefunkcionalnu vladu.

Čak I ako su žene zainteresirane da se kandidiraju za javne funkcije, one možda nemaju dovoljno sredstava potrebih da pobjede na izbornoj kampanji.

Ne možete odaslati poruku ako nemate novca I mislim da je dio problema kada su u pitanju žene I prikupljanje financijskih sredstava to što su žene često dio radne snage I onda urade ono što sam ja uradila, napuste posao I ostanu kod kuće sa djecom. Tako izgube mrežu poznanstava, kaže Mimi Walters.

A upravo ta mreža je tamo gdje se kampanja financira. Iako neki izazovi sa kojima se žene suočavaju nemaju jednostavna rješenja, panelisti su rekli da postoje stvari koje se mogu uraditi kako bi se privukao veći broj žena da se uspješno kandidiraju za javne funkcije.

Razgovarajte sa onima u vašoj organizaciji o načinima investiranja u mlade ljude. Mi smo stvorili ljetni program koji dovodi mlade studentkinje I upoznaje ih sa ženama kao što su Mimi I Tulsi, pokazuje im taj primjer, podučava ih nešto o Washingtonu I pomaže im da shvate da je to san koji može biti I njihov san, rekla je Laura Cox Kaplan, iz kompanije Pricewaterhouse Coopers.

Imati žene za mentore je od ključne važnosti da imate više žena u politici, kaže Waltersova.

Žene moraju predvoditi vlastitim primjerom I moramo sagledati budućnost naše zemlje. Mislim da je naša odgovornost da budemo mentori tim mladim ženama, kaže Mimi Walters.

Postoji nada da će mentorski programi pokazati mladim ženama kako može izgledati vlada I pružiti im inspiraciju da se kandidiraju na javne funkcije.

XS
SM
MD
LG