Linkovi

Od sada i žene na prvim borbenim linijama američke vojske


Sjedinjene države ruše jednu od glavnih barijera među spolovima, otvarajući sve svoje vojne borbene pozicije ženama. Naš novinar za pitanja nacionalne sigurnosti Jeff Seldin izvještava o istorijski važnoj objavi zahvaljujući kojoj bi žene mogle igrati ključne borbene uloge u borbi protiv Islamske države.

Žene već godinama riskiraju svoj život na mjestima kao što su Afganistan I Irak. Uskoro će se moći pridružiti borbama na svim prvim linijama fronta.

Kako bi uspjeli u našoj misiji nacionalne odbrane, ne možemo dozvoliti da isključimo polovinu telenta I sposobnosti naše zemlje. Moramo u potpunosti iskoristiti svakog pojedinca koji udovoljava našim standardima, rekao je američki ministar odbrane Ash Carter.

On je naredbu izdao jučer I njom se ograncima američke vojske daje 30 dana da otvore sve pozicije ženama, ukjučujući I sve pješadijske jedinice, kao I specijalne snage.

Sada, više nego ikada ranije, ne možemo imati barijere koje ograničavaju naš pristup talentu, rekao je ministar Carter.

Odluka je rezultat trogodišnjeg procesa na kojeg je skrenuta pažnja kada su se po prvi puta dvije žene kvalificirale da budu vojni rangeri, odnosno pripadnici elitne vojne formacije američke vojske.

Iako mnogi nisu u tome vidjeli nikakav problem, neki su ipak bili zabrinuti, među njima I zapovjednik američkog združenog stožera, general Joseph Dunford, koji je kao zapovjednik marinaca zahtijevao izuzetke za nekoliko pozicija na prvim borbenim linijama. I zakonodavci na Capitol hillu također izražavaju zabrinutost. Predsjedatelji odbora za oružane snage u Senatu I Zastupničkom domu su upozorili na utjecaj kojeg bi posljedice mogle imati na pripadnike oružanih snaga I ratne sposobnosti vojske, I obećali su temeljito razmatranje. Pa ipak, neki kažu da će se vojno osoblje tome prilagoditi.

Mogu očekivati da će neki to prihvatiti, a neki neće. Na njima će biti odluka da li da ostanu ili ne, kaže Lori Manning, umirovljeni mornarički kapetan.

Zvaničnici ministarstva odbrane kažu da su, usprkos zabrinutostima, svi ključni igrači suglasni, iako će možda trebati mjeseci prije nego žene budu spremne uskočiti u najelitnije I najopasnije poslove.

XS
SM
MD
LG