Linkovi

Seneca Falls, New York: Počast postignućima žena u Americi


Od borbe za dobijanje prava glasa do demokratske predsjedničke kandidatkinje prošle godine, američke žene su se borile i mnogo toga postigle. Taj dio istorije je izložen u Nacionalnoj dvorani slavnih žena u mjestu Seneca Falls u New Yorku. Kako izvještava Samina Ahsan, muzej odaje počast postignućima žena u Americi.

1969 zajednica u mjestu Seneca Falls u New Yorku je izgradila Dvoranu slavnih žena u čast postignućima Amerikancki, čiji je cilj očuvati taj dio istorije za generacije koje dolaze. Svaka kandidatkinja se mora prijaviti za dobijanje takve časti. To je rigorozan proces, kaže eileen Hartman, kopredsjednica direktorskog odbora muzeja.

Svake druge godine odajemo počast postignućima žena.

Tu se odaje počast onim ženama koje su se borile za prava žena kao dio istorije Seneca Fallsa.

Ovo mjesto smatramo rodnim mjestom prava žena, kaže Eileen Hartman.

Tu je klupa na kojoj je u sudnici 1872 godine sjedila Susan B Anthony aktivistkinja za pravo glasa za žene. Ona je tada dobila kaznu od 100 dolara jer je dala svoj glas u vrijeme kada žene nisu imale pravo da glasaju. Eileen Colins je bila prva žena koja je bila pilot svemirskog shuttlea na osmodnevnoj misiji 1995.

Prva žena predsjendički kandidat, Hillary Clinton, je također dio dvorane slavnih. Tu je I astrofizičarka Dr. Judith Pipher, koje je bila među prvima koja je uslikala teleskopske infracrvene slike mjeseca. Ona kaže da su žene postigle mnogo, ali da ima još dosta posla pred njima.

Znamo da postoje razlike u platama između žena I muškaraca za iste poslove. Znamo da se žene nekad postavljaju na niža mjesta, nema mnogo žena koje se nalaze na čelu kompanija, koje su izvršne direktorice ili predsjednice kompanija, kaže Judith Pipher.

Ima toliko mnogo postignuća žena da su zidovi dvorane slavnih već prepuni I muzej sada prikuplja novac za novu, veću lokaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG