Linkovi

Zainab Salbi, osnivačica organizacije Women for Women International, počela je svoju humanitarnu misiju u Hrvatskoj


Zainab Salbi, osnivačica organizacije Women for Women International, počela je svoju humanitarnu misiju u Hrvatskoj
Zainab Salbi, osnivačica organizacije Women for Women International, počela je svoju humanitarnu misiju u Hrvatskoj

"Bio je rujan 1993. Dijelila sam novac grupi od 33 žene iz izbjegličkih logora u Hrvatskoj. Do sada, naša je organizacija pomogla ukupno 243 tisuće žena i podijelila preko 80 milijuna dolara. Danas mjesečno pomažemo oko 62 tisuće žena."

Otkad je Zainab Salbi 1993. godine osnovala neprofitnu udrugu Women for Women International za pomoć ženama – žrtvama rata, njenom su se pokretu pridružili deseci tisuća žena.

Zainab Salbi odrasla je u Iraku. Otac joj je bio privatni pilot Saddama Husseina. Bez obzira na privilegirano okružje, Zainab je odrasla uz rat, od kojih je prvi bio sa susjednim Iranom. Irak je napustila netom prije invazije Kuvajta 1990. godine, jer joj je bio ugovoren brak u Sjedinjenim Državama. No, kaže Zainab Salbi, njen je muž bio jedna druga vrsta diktatora: "Zlostavljao me na razne načine – fizički, emocionalno, svakako…Zato sam ga nakon tri mjeseca napustila i od njega se razvela."

U to vrijeme, Zainab Salbi je bila šokirana i ratom u Bosni i Hercegovini. Kaže da su je strahote koncentracijskih logora i silovanja tamošnjih žena i djevojčica potakle da pokuša pomoći žrtvama rata i održi obećanje svojoj majci – da će pomagati ženama. Uz financijsku pomoć jedne crkve i male ušteđevine, otišla je, zajedno s drugim suprugom, u Hrvatsku i pokrenula organizaciju Women for Women International.

"Sjećam se, bio je rujan 1993. Dijelila sam novac grupi od 33 žene iz izbjegličkih logora u Hrvatskoj. A do listopada 2009. naša je organizacija pomogla ukupno 243 tisuće žena i podijelila preko 80 milijuna dolara. Danas mjesečno pomažemo oko 62 tisuće žena" - kaže Zainab Salbi.

Svoju je humanitarnu misiju proširila i na Kosovo, a kasnije i u Ruandu, Nigeriju, Kongo i Sudan. Danas pomaže i ženama u Iraku i Afganistanu. Njena udruga vodi i programe koji pomažu ženama da izađu iz siromaštva te uspostave financijsku neovisnost. Podučavaju ih raznim vještinama, kaže Zainab Salbi, od pravljenja cigle u Kongu, organskog obrađivanja zemlje u svrhu trgovine u Ruandi i Sudanu, pa do izrade nakita u Afganistanu. Tako su uspjeli poboljšati kvalitetu života kod žena u zonama sukoba.

"U zemljama poput Sudana, gdje je prihod po glavi stanovnika 80 dolara godišnje, naše žene zarađuju dvostruko više. A u Ruandi, gdje žene godišnje zarade 450 dolara, naše žene zarade 200 dolara mjesečno" - pohvalila nam se gospđa Salbi.

Podučavajući žene o njihovim pravima, udruga Women for Women pomogla je u suzbijanju obiteljskog nasilja a žrtve podučila o njihovim pravima. "Primjerice, 15 posto žena kojima smo pomogli u Ruandi sada su kandidatkinje na lokalnim izborima" - kaže gospođa Salbi, koja želi osnovati globalni pokret za zaštitu žena od nasilja te njihovo uključivanje u donošenje važnih odluka u svijetu.

XS
SM
MD
LG