Linkovi

Wolf Trap, magično mjesto na koje Washington odlazi slušati zvijezde pod zvijezdama


Wolf Trap, magično mjesto na koje Washington odlazi slušati zvijezde pod zvijezdama
Wolf Trap, magično mjesto na koje Washington odlazi slušati zvijezde pod zvijezdama

U Sjedinjenim je Državama 58 Nacionalnih parkova, ali samo jedan koji u svom punom imenu ima i riječi “.. for the Performing Arts,” za izvedbene umjetnosti. Wolf Trap National Park for the Performing Arts, nadomak glavnog grada, žiteljima šireg područja Washingtona poznat jednostavno kao – Wolf Trap.

Kad Washingtonom zavlada vlažna ljetna vrućina, zeleni, šumoviti prostori Wolf Trapa postaju za mnoge omiljeno utočište, bukolički ambijent za glazbu, ples, kazalište. Samo 30 kilometara izvan Washingtona, u virginijskom mjestu Vienna (svoje ime i duguje skupini austrijskih doseljenika sredinom 19. stoljeća), Wolf Trap je već 40 godina “Kulturpark” Washingtona, njegov “Wienerwald,“ njegova “bečka šuma.”

S najviše točke parka, međutim, za lijepa vremena, vidljiva je kupola Kapitola. A Straussov Geschichten aus dem Wienerwald slušamo u izvedbi Filadelfijskog orkestra, pod ravnanjem Eugena Ormandyja, čestih gostiju Wolf Trapa. Kao što je i lokalni, washingtonski vlastiti, National Symphony Orchestra, koji je i prije nekoliko dana nastupio na pozornici Centra Filene u parku Wolf Trap, s violinistom koji je počeo s Filadelfijskim orkestrom, Joshuom Bellom, ili kako ga još zovu - “Elvisom klasične glazbe,” koji je na programu imao i Georgea Gershwina...

Publika koja je brojala pet tisuća i pozdravila je Joshuu Bella kao što bi rock-publika pozdravila neku zvijezdu rocka. Mnoge zvijezde rocka i dizale su na noge publiku Centra Filene, od Doobie Brothers i Beach Boysa do Georgea Thorogooda i njegovih Destroyersa, od Jeffa Becka, Jethro Tull do Levona Helma... imenujte bilo koga, nastupili su, i nastupaju, na glavnoj pozornici Wolf Trapa!

Filene Center je samo jedna od pozornica u Wolf Trapu, ali najveća – u svom natkritom dijelu sa sjedištima, i na svom otvorenom prostoru, na travnjaku, sve okruženo gustom šumom, prima preko 7 000 posjetitelja.

Wolf Trap National Park for the Performing Arts je počeo kao donacija Catherine Filene Shouse, žene koja je veći dio svog života provela u Washingtonu, radeći u Ministarstvu rada (Women's Division of the U.S. Employment Service of the Department of Labor) i bila aktivna u društvenom, kulturnom i političkom životu Washingtona. Za svoj je angažman u društvu – posebno na području obrazovanja, prava žena i međunarodnih odnosa - primila mnoga priznanja i neka od najviših civilnih odličja Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Sjedinjenih Država. Poznavala je svakog američkog predsjednika od Woodrowa Wilsona do Billa Clintona. Rodom iz Bostona, Catherine Filene Shouse je bila prva žena koja je magistrirala na Harvardu, iz područja obrazovanja. Wolf Trap je njoj i njenoj obitelji služio kao mjesto za odmor preko vikenda; jedan dio posjeda bio je i prava obiteljska farma. Kad je zemljište, veličine 21 hektara, tridesetih godina kupila, ono je već nosilo ime Wolf Trap, stupica za vukove; dobilo ga je još rano u 18. stoljeću, kad su kolonisti bili spremni nagraditi svakoga tko ih riješi napasnih vukova sa 135 kilograma duhana. Catherine Filene Shouse je ime Wolf Trap, staro dobrih 260 godina, zadržala i 1956. godine kupila dodatnih 68 hektara.

Šezdesetih godina, kad je, u blizini Wolf Trapa, počela gradnja washingtonske međunarodne zračne luke Dulles i savezna vlada u tu svrhu tražila 16 hektara, Kay Shouse je odlučila da je kucnuo čas za realizaciju njene dugogodišnje vizije – zamišljala je Wolf Trap kao mjesto glazbe i umjetnosti za sve, djecu i odrasle. Godine 1966., darovala je američkoj vladi njen prvi, i jedini, National Park for the Performing Arts. Kongres je poklon gospođe Shouse odobrio, predsjednik Lyndon Johnson zakon potpisao, i park je službeno dobio status Nacionalnog parka za izvedbene umjetnosti, pod upravom Službe nacionalnih parkova, agencije Ministarstva unutrašnjih poslova. Putem partnerstva i suradnje Službe nacionalnih parkova i neprofitne Zaklade Wolf Trap, Nacionalni park Wolf Trap za izvedbene umjetnosti čuva i prirodne i kulturne resurse.

Filene Center je otvoren 1971. godine, njegova zgrada izvedena u skladu s idiličnom prirodom koja ga okružuje. Od svibnja do rujna, svake godine, na njegovoj se pozornici održi oko 90 koncerata i predstava. Nekoliko manjih, zatvorenih prostora u sklopu parka, koji su također bili u vlasništvu obitelji Shouse, nudi razne predstave tijekom cijele godine – od kazališnih, plesnih do koncertnih kao i niz obrazovanih programa za djecu. Od samog početka, od 1971. godine, u Wolf Trapu se, na inicijativu Catherine Filene Shouse, svakog rujna održava Međunarodni dječji festival i od samog početka njegova je svrha nepromijenjena – omogućiti djeci da jedni s drugima dijele svoje kulturne tradicije putem međunarodnog jezika umjetnosti i na taj način grade atmosferu prijateljstva, povjerenja i sklada. Prošle godine, američkoj su se djeci pridružila djeca iz Gruzije, Srbije i Španjolske, a na ovogodišnjem, 40. po redu festivalu, to će biti djeca iz Meksika i Poljske.

Godine 1971. osnovana je i Wolf Trap Opera. Denyce Graves, Dawn Upshaw... samo su dva od niza dobro poznatih imena čije su karijere startale u Wolf Trap Opera Company. Njeni bivši članovi nastupili su u blizu 80 opernih ansambala u Sjedinjenim Državama i Kanadi i u preko 40 opernih kuća u evropskim zemljama.

Od opere i klasične glazbe do popa, jazza, bluesa, rocka, folka, bluegrassa, countryja, Cajun & zydeca... nema tog žanra i glazbenog stila, i nema tog imena, koje, između svibnja i rujna, nije ugostila pozornica Filene centra. U ležernom okružju, mnogi s piknik-košarama, slušali su, u proteklih 40 godina, zahvaljujući donaciji Catherine Filene Shouse, umjetnike od Yehudi Menuhina, Eubijea Blakea, Oscara Petersona, Willieja Nelsona, Sarah Vaughan, Beverly Sills, Renate Scotto, Raya Charlesa, Sheryl Crow, Tonyja Bennetta, Lylea Lovetta, Gipsy Kings, Preservation Hall Jazz Banda... do baletnih trupa i opernih ansambala i brodvejskih kazališta i orkestara iz cijele Amerike i svijeta, pod ravnateljskim palicama Mstislava Rostropovicha, Zubina Mehte, Jean-Pierrea Rampala... apsolutno je nemoguće nabrojati sve svjetski slavne talente i imena koji su dolazili na ovo magično mjesto i nastupali za publiku glavnog grada.

XS
SM
MD
LG