Linkovi

Bitka za proračun savezne države Wisconsin se nastavlja


Vatrogasci izražavaju solidarnost sa štrajkačima ispred zgrade zakonodavnog tijela Wisconsina, u Medisonu
Vatrogasci izražavaju solidarnost sa štrajkačima ispred zgrade zakonodavnog tijela Wisconsina, u Medisonu

Bez obzira na kišu i poledicu, u Madisonu prosvjeduje tisuće učitelja i drugih državnih uposlenika, među kojima i dosta policajaca i vatrogasaca

U saveznoj državi Wisconsin u jeku je politički okršaj koji bi mogao odrediti buduće odnose lokalne vlasti i sindikata. Republikanski guverner Scott Walker nedavno je predložio zakon koji bi ograničio prava uposlenika javnih službi u vezi sklapanja kolektivnih ugovora. Guverner tvrdi da to čini zbog toga što Wisconsin nema novca u proračunu, ali Demokratska stranka i sindikati kažu da on zapravo želi nauditi jednom od tradicionalnih protivnika svoje stranke – organiziranom radništvu. Uglavnom, u glavnom gradu Wisconsina Madisonu – odakle se javlja – zbog ovog guvernerova prijedloga već danima nije mirno.

Bez obzira na kišu i poledicu, u Madisonu prosvjeduju tisuće učitelja i drugih državnih uposlenika. Ima među njima i dosta policajaca i vatrogasaca. Stotine njih već danima borave u zgradi zakonodavnog tijela Wisconsina, kako bi iskazali svoje protivljenje prijedlogu guvernera Scotta Walkera da se ograniče već postojeća prava zaposlenih – koja se temelje na kolektivnim ugovorima. "Ovo je za Ameriku Nulta točka. Ovo je kritični trenutak. Ishod ovoga ovdje utjecat će na situaciju u cijeloj zemlji".

Riječi su Mahlona Mitchella, vođe lokalnog sindikata vatrogasaca. Iako je guverner Walker izuzeo policajce i vatrogasce iz svojih mjera štednje – i njihova prava nisu ugrožena - Mahlon Mitchell kaže da guvernerov plan šteti svim sindikatima, širom Amerike. Dennis Dresang, politolog sa sveučilišta Wisconsin, slaže se tim. On kaže da je kriza u Madisonu svojevrsni test – ako republikanci uspiju u svojoj namjeri, sindikati će biti ozbiljno oslabljeni.

Pogotovo u industrijskim državama Srednjeg zapada i američkog Istoka, poput Ohioa i New Jerseya, gdje su guverneri također republikanci – kaže Dennis Dresang. "Ako uspiju u Wisconsinu, onda će i druge savezne države slijediti. A ako sindikati prevladaju, onda će se s takvim rezovima ići malo sporije, neće biti toliko drastični".

Međutim, kako se čini, guverner Wisconsina Scott Walker neće odustati od plana. Činjenica jest da Wisconsin – kao i niz drugih država – ima proračunski manjak. U sljedeće dvije godine on bi mogao dostići tri milijarde i 600 milijuna dolara. Walker ga želi djelomično popuniti ovim kresanjem sindikalnih prava, što bi državi uštedjelo nekih 137 milijuna dolara. "Poanta je u tome da mi mislimo o budućnosti. Ako ne razmišljamo o onome što nam predstoji – a to je velika zaduženost – onda ćemo snositi posljedice. I to ne samo mi, već i naša djeca i naši unuci".

Demokratska stranka u zakonodavnom tijelu Wisconsina je u manjini i ne može svojim glasovima blokirati Walkerov plan. Zato su se demokratski predstavnici odlučili na pomalo nesvakidašnji potez – doslovno su nestali iz Madisona i nema ih na sjednicama zakonodavnog tijela. Ono pak bez njih nema kvoruma i ne može glasovanjem usvojiti mjere štednje koje predlaže guverner Scott Walker.

XS
SM
MD
LG