Linkovi

William Barr novi ministar pravde SAD


William Barr
William Barr

Predsjednik SAD Donald Trump imenovao je William Bara (William Barr) na mjesto ministra pravde, potvrdio je danas Trump.

“On je moj izbor od prvog dana”, izjavio je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Bar je bio ministar pravde od 1991. do 1993. godine. Njegov potencijalni povratak na ovo mjesto dešava se mjesec dana nakon otpuštanja Jeff Sessionsa čiji je odnos sa predsjednikom Trampom zapeo na istrazi oko Rusije.

Traženje zamjene je eskaliralo nakon što je Trump imenovao Matthew Whitakera na mesto vršioca dužnosti ministra pravde što su neki pravni stručnjaci proglasili neustavnim. Withaker, kojeg nije potvrdio Senat, dospio je na naslovnice svojim kritikama na račun istrage specijalnog tužioca o mogućoj saradnji Moskve i Trumpove predsjedničke kampanje, navodi britanski Guardian.

Osim Bara, Trump je danas rekao da će za novu ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama imenovati dosadašnju glasnogovornicu State Departmenta Heather Nauert prenosi AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG