Linkovi

Will Smith ne može prisustvovati dodjeli Oscara narednu deceniju


Glumac Will Smith udara komičara Chrisa Rocka tokom dodjele Oscara. (Foto: AP/Chris Pizzello)
Glumac Will Smith udara komičara Chrisa Rocka tokom dodjele Oscara. (Foto: AP/Chris Pizzello)

Američka filmska akademija (Akademija filmskih umjetnosti i nauka) saopštila je u petak da je odbor guvernera zabranio glumcu Willu Smithu da u narednih 10 godina prisustvuje svim događajima Akademije, uključujući i dodjelu Oscara, zbog toga što je ošamario komičara Chrisa Rocka.

"94. dodjela Oscara trebalo je da bude proslava mnogih pojedinaca u našoj zajednici koji su obavili izvanredan posao protekle godine. Međutim, te momente zasjenilo je neprihvatljivo i štetno ponašanje gospodina Smitha na bini", saopštili su predsjednik i direktorica Akademije David Rubin i Dawn Hudson​

Smith se 1. aprila povukao iz članstva u Filmskoj akademiji i izdao saopštenje u kojem se izvinio Rocku, producentima dodjele Oscara, nominovanim kolegama i gledaocima.

Smith je na ceremoniji 27. marta, koja je prenošena uživo, izašao na binu i ošamario poznatog komičara zbog šale koju je napravio na račun Smithove supruge Jade Pinkett Smith.​ Rock se našalio na račun njene obrijane glave, iako Pinkett Smith ima rijetko oboljenje koje izaziva opadanje kose.

Manje od sat kasnije, Smith je održao emotivni govor na istoj bini nakon što mu je dodijeljen Oscar za najbolju mušku ulogu, za film Kralj Richard. Poslije ceremonije, plesao je na zabavi organizovanoj povodom dodjele Oscara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG