Linkovi

WikiLeaks objavio daljnjih 400 tisuća povjerljivih dokumenata američke vojske iz iračkog rata

  • Vijesti Amerike

WikiLeaks objavio daljnjih 400 tisuća povjerljivih dokumenata američke vojske iz iračkog rata

SAD su znale za slučajeve zlostavljanja zatvorenika od strane iračkih policajaca i vojnika, ali nisu intervenirale

Internetska stranica WikiLeaks objavila je skoro 400 tisuća povjerljivih američkih vojnih dokumenata iz razdoblja iračkog rata, s detaljima o pogibijama civila, zlostavljanjima zatočenika i djelovanju Irana.

Objavljeni dokumenti su neobrađena izvješća s bojišnice, koja su manje jedinice uputile svojim nadredjenima. Američka je vojska osudila objavu tih dokumenata iz bojazni da bi to moglo ugroziti živote pripadnika američkih postrojbi i njihovih iračkih saveznika.

Dokumenti ukazuju da je od američke invazije u ožujku 2003. do kraja 2009. u Iraku u nasilju poginulo 109 tisuća osoba, od toga preko 60 posto civila. Većinu su ubili drugi Iračani u sektaškom nasilju.

Takodjer, iz dokumenata se vidi da su Sjedinjene Države znale za slučajeve zlostavljanja zatvorenika od strane iračkih policajaca i vojnika, ali nisu intervenirale, a i opisana je pomoć koju je Iran pružao iračkim šitskim pobunjenicima.

U emailu poslanom novinarima, glasnogovornik američkog ministarstva obrane Geoff Morrell je dokumente nazvao 'slikama događaja' koji 'ne govore čitavu priču'.

XS
SM
MD
LG