Linkovi

Obama – Sve je to već obradjeno u novoj strategiji!


Predsjednik Barack Obama govori nakon susreta sa zastupnicima u američkom Kongresu
Predsjednik Barack Obama govori nakon susreta sa zastupnicima u američkom Kongresu

Predsjednik Barack Obama kaže da je curenje osjetljivih vojnih dokumenata razlog za zabrinutost, ali da sami dokumenti nisu pružili nikakve nove informacije koje već nisu obradjene u njegovoj novoj strategiji uvedenoj prošle godine.

"Zaista, oni ukazuju na iste izazove koji su me prošle jeseni vodili ka obimnoj reviziji naše politike", rekao je Obama.

On kaže da njegova strategija u Afganistanu povećava američku obavezu prema regionu i zahtijeva veću odgovornost Afganistana i Pakistana.

Predsjednik Obama je govorio nakon susreta sa zastupnicima američkog Kongresa, koji su jučer odobrili hitne mjere potrošnje, uključujući 33 milijarde dolara za američke vojnike u Afganistanu.

admiral Mike Mullen govori u Bagdadu
admiral Mike Mullen govori u Bagdadu

U medjuvremenu u Bagdadu, načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen je osudio curenje dokumenata:

"Ja sam zaista zaprepašten curenjem, osudjujem ga, i vjerujem da to može dovesti u opasnost živote Amerikanaca."

Izmedju ostalog, u dokumentima se tvrdi da neki iz pakistanske obavještajne službe, ISI, pomažu pobunjeničkim grupama u Afganistanu.

Ali američki senator, John Kerry umanjuje te navode:

"To nisu nove tvrdnje. Želim da to svi shvate. Mi smo se i do sada nosili sa takvim optužbama, i ostvarujemo odredjeni napredak."

Hamid Gul, bivši direktor pakistanske obavještajne službe, ISI
Hamid Gul, bivši direktor pakistanske obavještajne službe, ISI

Bivši šef pakistanskih snaga sigurnosti, general Hamid Gul, negira bilo kakvu suradnju izmedju ISI i pobunjenika, uključujući Talibane:

"Sve je to izmišljotina, u tome nema ni trunke istine, sve te optužbe protiv mene. To jedino ukazuje na obavještajne propuste sa američke strane ili nekog drugog, ali najviše, po mom mišljenju, je tome doprinjela afganistanska obavještajna služba."

U medjuvremenu, američki general imenovan da nadgleda oba rata, u Iraku i Afganistanu, James Mattis, je Senatskom komitetu u Washingtonu rekao da curenje dokumenata smatra izuzetnom neodgovornošću.

Afgansitanski vojnici u patroli
Afgansitanski vojnici u patroli

On kaže da je podrška koju Pakistanska vojska pruža američkim zapovjednicima bolja nego ikada u posljednjoj deceniji. On je takodjer rekao da tvrdnje o Pakistanskom dosluhu sa pobunjenicima nisu iznenadjujuće, ali je dodao:

"Mislim da je teško sve izbrisati i početi iznova. Očevidno je da napad na mnoge dolazi od ljudi koji su sa njima navodno radili, ali više nisu prijatelji sa većinom od njih", rekao je general Mattis.

Unutar istraga o tome ko je Wikileaks-u dostavio povjerljive dokumente, jedan američki zvaničnik kaže da može proći više dana, ako ne i sedmica dok se utvrdi kako će se njihova publikacija odraziti na živote američkih vojnika i koalcijskih partnera u regionu.

XS
SM
MD
LG