Linkovi

Uz slučaj Wikileaks: Nova vrsta hakera!?!


Uz slučaj Wikileaks: Nova vrsta hakera!?!
Uz slučaj Wikileaks: Nova vrsta hakera!?!

Blokiranje web stranica Master Card-a i Visa-e, za što su odgovorni simpatizeri Wikileaks-a okupljeni u okviru grupe „Anonymous“ ukazuje na moguću pojavu nove vrste hakera koji će se, pokretani političkim i drugim društvenim motivima, odlučivati i na cyber napade i subverzije.

Za komputerske hakere, zavisno od toga šta čine i koga napadaju, često se kaže da su ili izuzetno domišljati, sofisticirani lopovi, ili pak špijuni vrlo visokog tehnološkog nivoa, ili osobe koje se u ogromnom internetskom prostoru, novom mediju neograničenih mogućnosti, hoće i znaju vrlo neslano našaliti. Sa posljednjim dešavanjima vezanim za Wikileaks, javila se drugačija vrsta hakera za čije napade neki analitičari kažu da su nova vrsta cyber-rata, ili u najmanju ruku nova vrsta politički motivirane suberzije na internetu.

O čemu se zapravo radi?

Velika grupa Njujorčana koji podržavaju Wikileaks svojim protestnim okupljanjem željela je uputiti poruku da su.....:

„......optužbe protiv Wikileaks-a obmana javnosti i prikrivanje stvarne suštine - kaže Sara Flounders, jedna od prosvjednica.

Visoki američki zvaničnici tvrde da, objavljivanjem tajnih i povjerljivih dokumenata na web stranici, Wikileaks ugrožava sigurnost Sjedinjenih Država i Amerikanaca i da bi to moglo biti kriminalno djelo. Osnivač Wikileaks-a Julian Asange je u britanskom zatvoru zbog optužbi švedskog pravosuđa za seksualno iživljavanje nad dvjema Šveđankama.

Osim prosvjeda sličnih njujorškom, rekli bismo klasičnog načina izražavanja podrške (ili neslaganja) desetine hiljada onih koji podržavaju Wikileaks čine to putem interneta na raznorazne načine. Simpatizeri okupljeni u grupu "Anonymous" lansirali su seriju kompjuterskih napada na finansijske kompanije koje su prekinule procesuiranje donacija upućenih Wikileaks-u.

Gregg Housh, glasnogovornik grupe "Anonymous," za sada dostupan samo telefonom, kaže:

„Nezadovoljni prekidanjem dotoka donacija Wikileaks-u, odlučili smo da tim finansijskim kompanijama pokažemo da je to bio njihov loš potez.“

Hakerskim napadima privremeno su blokirane web stranice Master Card-a i Visa-e jer su, kako tvrde simpatizeri u okviru grupe "Anonymous," te dvije velike kompanije protiv slobode informiranja putem interneta, dok je Julian Asange, kako ističu, izuzetno hrabra osoba koja nije prekršila nijedan zakon objavljujući povjerljive dokumente.

Gregg Housh, uz napomenu da je riječ o mladim ljudima, uglavnom dvadesetogodišnjacima, ističe:

„Svako može biti unutar "Anonymousa." Nemamo neku centralnu lokaciju, nemamo centralni server, nemamo lidera....“

U intervjuu putem Skype-a, ekspert za sigurnost na internetu Paul Sop smatra da kompjuterski napadi simpatizera Wikileaks-a nisu teški za otkrivanje i sprečavanje:

„Ti napadi i napadači nisu toliko sofisticirani i neki od njih naći će se u zatvoru jer je lako pratiti trag koji vodi do njih.“

No, ono što policija može učiniti je ograničeno. U pitanju je veliki broj simpatizera Wikileaks-a, učesnika u toj vrsti cyber napada. Uz to, praktično je nemoguće zaustaviti protok informacija i dokumenata ako Wikileaks bude bude i totalno eliminiran. Na stotine manjih web stranica, domaćina sadržajima Wikileaks-a već postoji. Za vrijeme potrebno da se zatvori neki web server, dokumenti do kojih je došao Wikileaks mogu biti kopirani na stotinjak drugih web stranica.

„To znači da ono što želite distribuirati internetom zaista i možete, na ovaj ili onaj način. Izvan je ljudskih mogućnosti da to bude spriječeno“ - takođe ističe Paul Sop.

Stručnjaci za sigurnost na internetu i aktivisti se slažu da je još uvijek rano tvrditi da će online pokreti postati stalan način izražavanja političkih i drugih ideja, slaganja ili neslaganja. Za sada, blokiranje web stranica Master Card-a i Visa-e ukazuje na moguću pojavu nove vrste hakera koji će se, pokretani političkim i drugim društvenim motivima, odlučivati i na cyber napade i subverzije.

XS
SM
MD
LG