Linkovi

WikiLeaks - tema sastanka američkih savjetnika za nacionalnu sigurnost


WikiLeaks - tema sastanka američkih savjetnika za nacionalnu sigurnost
WikiLeaks - tema sastanka američkih savjetnika za nacionalnu sigurnost

"Oni možda na svojim rukama već imaju krv nekog mladog vojnika ili afganistanske obitelji", rekao je načelnik Združenog stožera Mike Mullen

Ovaj sastanak održan je pri kraju teškog tjedna u kojem su predsjednik Obama i drugi dužnosnici administracije procjenjivali potencijalnu štetu zbog objavljivanja više desetaka tisuća povjerljivih vladinih dokumenata na Internet stranicama WikiLeaks. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da predsjednik i njegovi savjetnici nisu dopustili da ta tema dominira sastankom.

"Pitanje WikiLeaksa nije nešto o čemu se duže razgovaralo na sastanku. Svi sudionici, uključujući predsjednika, komentirali su sigurnosne rizike koje po naše snage i saveznike predstavlja objavljivanje više od 90 tisuća povjerljivih dokumenata na Internetu."

Pentagon je jučer žestoko reagirao na curenje dokumenata. Ministar obrane Robert Gates izjavio je novinarima da će Ministarstvo obrane pomoći FBI-u kako bi se otkrilo tko je odgovoran za objavljivanje povjerljivih vladinih materijala. Prvi čovjek Pentagona nije umanjivao potencijalnu štetu.

"Posljedice na bojišnici su potencijalno ozbiljne i opasne za naše vojnike, naše saveznike i afganistanske partnere, te su možda već nanijele štetu našim odnosima i reputaciji u tom važnom dijelu svijeta."

Gates je dodao da je curenje dokumenata možda dovelo do otkrivanja američkih obavještajnih izvora, metoda prikupljanja podataka i taktike. On je, također, izrazio vjerovanje da Sjedinjene Države imaju moralnu obvezu pomoći Afganistancima čija je sigurnost možda dovedena u pitanje objavljivanjem dokumenata.

"To je – za mene – jedan od najgorih aspekata. Hoće li nam ljudi vjerovati? Hoće li oni čiji su životi u pitanju imati povjerenja u nas da ćemo njihov identitet zadržati tajnim? Hoće li nam druge vlade povjeriti svoje dokumente i svoje obavještajne tajne?"

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen, rekao je da je šokiran i zgrožen time što su vladini dokumenti postavljeni na Internet, a kritizirao je i su-utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea i sve druge koji su sudjelovali u dostavljanju povjerljivih informacija.

"Gospodin Assange može reći što god hoće o višem dobru na čemu, kako misli, on i njegovi izvori rade. Međutim, istina je da oni možda na svojim rukama već imaju krv nekog mladog vojnika ili afganistanske obitelji."

Ministar obrane Robert Gates dodao je da Pentagon poduzima korake na terenu ratnih zona kako bi se spriječila buduća curenja vojnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG