Linkovi

SAD: Socijalni programi na udaru


SAD: Socijalni programi na udaru
SAD: Socijalni programi na udaru

Zakon o smanjenu budžeta za Posebni program dodatne prehrane trudnica, porodilja, beba i male djece usvojen je u Zastupničkom domu. I Senat mora usvojiti sličan ili istovjetan zakon. Analitičari ocjenjuju da je to malo vjerojatno sve dok traje rasprava o granici novog zaduženja do koje može ići američka federalna vlada.

Među programima američke federalne vlade koji bi mogli biti smanjeni je i Posebni program dodatne prehrane trudnica, porodilja, beba i male djece kroz koji se objezbjeđuje dopunska, kvalitetna prehrana i druga potrebna pomoć. Zakonom nedavno usvojenim u Zastupničkom domu Kongresa, u kojem Republikanci imaju većinu, sredstva za taj program, koja inače pritiču iz budžeta Sjedinjenih Država, smanjena su za 11 procenata. Zagovornici te vrste pomoći siromašnim budućim majkama i njihovoj djeci ističu da bi takvim smanjenjem njih na hiljade ostalo bez nužne potpore. Kako istovjetan zakon treba da bude usvojen i u Senatu, gdje Demokrati imaju većinu, za sada sve ostaje kao do sada.

Jedna od korisnica pomoći Posebnog programa je Jessica Proctor. Ona sa svojom jednomjesečnom bebom, po precizno isplaniranom rasporedu, dolazi u jedan od centara u kojem siromašnim trudnicama, majkama kao ona, bebama, kao što je njena Jayla, i maloj djeci biva pružana pomoć. Rad tog i drugih centara širom Sjedinjenih Država finansira se iz spomenutog programa prehrane trudnica, porodilja, beba i male djece.

„Pomoć mi je pružana od trećeg mjeseca trudnoće. Prije svega osiguravanjem kvalitenije hrane, voća i povrća, što ja nisam imala čime kupovati. Nisam imala za mlijeko, sir... sve one dobre stvari potrebne djetetu koje sam nosila“ - govori Jessica Proctor.

Siromašne majke, i one koje to već jesu i one koje će to biti, zahvaljujući Programu, bivaju informirane o pravilnoj ishrani tokom trudnoće i dojenja novorođenčadi, dobijaju novčanu pomoć za kupovinu hrane za bebe i kvalitenih namirnica.....

Lorena Jurado kaže:

„Mlijeko, voće, povrće.... bez novčane pomoći ja ne mogu kupovati tu vrstu hrane.“

Delmy Hernandez, takođe majka, dodaje:

„Zaposleni u centru daju nam vrlo korisne savjete, znaju što i kako da našoj djeci bude bolje.“

SAD: Socijalni programi na udaru
SAD: Socijalni programi na udaru

Niko ne osporava da je federalni Posebni program dodatne prehrane trudnica, porodilja, beba i male djece i potreban i koristan, ali....

„.... u vrijeme visoke nezaposlenosti, velikih vojnih troškova, i taj se program, nažalost, našao pod udarom“ - kaže Ekery Ekendum, voditeljica jednog od vašingtonskih centara.

Za kongresmena Paula Brouna, Republikanca, takav korak je opravdan:

„Idemo, kao nacija, ka ekonomskom kolapsu ako ne prestanemo trošiti novac koji nemamo.“

Rekosmo, zakon o smanjenu budžeta za Posebni program dodatne prehrane trudnica, porodilja, beba i male djece usvojen je u Zastupničkom domu. I Senat mora usvojiti sličan ili istovjetan zakon. Analitičari ocjenjuju da je to malo vjerojatno sve dok traje rasprava o granici novog zaduženja do koje može ići američka federalna vlada.

Jessica Proctor se nada:

„Nadam se da se da neće dirati u taj program. Bila bi to velika nevolja za nas, siromašne majke i našu djecu.“


XS
SM
MD
LG