Linkovi

WHO zatražila od Kine poziv za istragu porijekla korona virusa


A worker in a protective suit is seen at the closed seafood market in Wuhan, Hubei province, China January 10, 2020. REUTERS/Stringer
A worker in a protective suit is seen at the closed seafood market in Wuhan, Hubei province, China January 10, 2020. REUTERS/Stringer

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je danas, 1. maja, kineske vlasti da im upute poziv za istragu životinjskog porijekla virusa, prenosi RSE.

"WHO želi da sarađuje sa medjunarodnim partnerima i na poziv kineske vlade da učestvuje u istrazi o životinjskom porijeklu virusa", izjavio je agenciji Frans pres (AFP) portparol organizacije Tarik Jašarević.

Stručnjaci ocjenjuju da se novi korona virus pojavio krajem 2019. godine na jednoj pijaci u kineskom gradu Vuhan, gdje su se prodavale žive egzotične životinje.

Prema do sada dostupnim podacima, virus životinjskog porijekla mutirao je i prešao na čovjeka, piše AFP.

Američke obavještajne službe zaključile su da novi korona virus nije napravio čovjek niti je genetski modifikovan, objavljeno je u saopštenju 30. aprila. Kako navodi kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe, oni i dalje pokušavaju da utvrde da li je epidemija počela kontaktom sa inficiranim životinjama ili je rezultat greške u laboratoriji u Vuhanu, kineskom gradu gdje je pandemija počela, prenosi agencija Frans pres.

Sjedinjene Američke Države oštro su kritikovale WHO zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa, a predsjednik SAD Donald Trump (Trump) je najavio da će obustaviti finansiranje te organizacije.

XS
SM
MD
LG