Linkovi

WHO traži 20 miliona vakcina protiv Covida-19 za Afriku


Vakcine Johnson and Johnson na aerodromu u Johanesburgu u Južnoj Africi, 27. februar 2021.
Vakcine Johnson and Johnson na aerodromu u Johanesburgu u Južnoj Africi, 27. februar 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) traži 20 miliona doza vakcina protiv Covida-19 za afričke zemlje kako bi dale druge doze onima koji su primili prvu dozu.

Nakon tri sedmice pada stope infekcija Covida-19 u Africi, WHO bilježi porast slučajeva. Navode da najnoviji podaci o više od 4,7 miliona slučajeva, uključujući 128.000 smrtnih slučajeva, ukazuju na rast od 17 posto u odnosu na prethodnu sedmicu.

Regionalni direktorica WHO za Afriku Matshidiso Moeti kaže da je zabrinuta, ali da je prerano za reći je li Afrika na vrhuncu trećeg vala.

Moeti kaže da Južna Afrika čini skoro jednu trećinu od 65.000 novih slučajeva koje je prijavila WHO. Kaže da se plaši da se nove varijante virusa koje cirkuliraju u Južnoj Africi možda šire u susjedne zemlje.

Do sada je 28 miliona doza različitih vakcina primijenjeno u Africi, kontinentu od 1,4 milijarde ljudi. Moeti kaže da je Africi potrebno najmanje 20 miliona drugih doza vakcina Oxford-Astra Zeneca do sredine jula kako bi svi koji su primili prvu dozu dobili puni imunitet.

"Africi su sada potrebne vakcine. Svaka pauza u našim kampanjama vakcinacije dovest će do izgubljenih života i nade", rekla je. "Potrebno je još 200 miliona doza kako bi kontinent mogao cijepiti 10 posto svoje populacije do septembra ove godine."

Moeti apelira na zemlje koje su vakcinisale svoje rizične skupine da prekomjerne doze podijele s Afrikom. Ona napominje da je Francuska prva zemlja koja je donirala desetine hiljada doza Africi iz svoje domaće opskrbe.

WHO kaže da je Evropska unija obećala više od 100 miliona doza za zemlje s niskim prihodima, a Sjedinjene Države obećale podijeliti 80 miliona doza sa zemljama s nižim prihodima. Druge bogate zemlje rekle su da će slijediti njihov primjer.

XS
SM
MD
LG