Linkovi

WHO ne preporučuje remdesivir za pacijente s COVID-19


 A lab technician visually inspects a filled vial of investigational coronavirus disease (COVID-19) treatment drug remdesivir at a Gilead Sciences facility in La Verne, California, U.S. March 11, 2020.
A lab technician visually inspects a filled vial of investigational coronavirus disease (COVID-19) treatment drug remdesivir at a Gilead Sciences facility in La Verne, California, U.S. March 11, 2020.

Lijek remdesivir firme Gilead se ne preporučuje pacijentima hospitaliziranim s COVID-19, bez obzira na to koliko su bolesni, jer nema dokaza da lijek poboljšava šanse za preživljavanje ili smanjuje potrebu za ventilacijom, objavila je u petak komisija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Reuters.

"Panel nije pronašao dokaze da remdesivir poboljšava ishode koji su bitni za pacijente, poput smanjenog mortaliteta, potrebe za mehaničkom ventilacijom, vremena do kliničkog poboljšanja i ostalih", navodi se u smjernicama.

Lijek koji je privukao svjetsku pažnju kao potencijalno efikasan tretman za COVID-19 u ljeto nakon što su rana ispitivanja pokazala određena obećanja.

Krajem oktobra, Gilead je smanjio prognozu prihoda za 2020, navodeći potražnju manju od očekivane i poteškoće u predviđanju prodaje remdesivira, koji je poznat i kao Veklury.

Ovo je jedan od samo dva lijeka koji su trenutno odobreni za liječenje pacijenata s COVID-19 širom svijeta, ali veliko ispitivanje koje je vodila WHO poznato pod nazivom Proces solidarnosti pokazalo je prošlog mjeseca da ima malo ili nimalo učinka na smrtnost ili dužinu bolničkog boravka za pacijente sa COVID-19.

Odobren je za upotrebu kao lijek protiv COVID-19 u više od 50 zemalja.

Panel WHO grupe za razvoj smjernica (GDG) rekao je da se njihova preporuka temelji na pregledu dokaza koji uključuje podatke iz četiri međunarodna nasumična ispitivanja koja uključuju više od 7.000 pacijenata hospitaliziranih s COVID-19.

Nakon pregleda dokaza, zaključilli su da remdesivir, koji se mora dati intravenozno, a zbog toga je skup i složen za primjenu, nema značajan učinak na stope smrtnosti ili druge važne ishode za pacijente.

XS
SM
MD
LG