Linkovi

WHO proglasio Kinu zemljom bez malarije


Ulice Šangaja tokom pandemije koronavirusa, 10. maj 2021.
Ulice Šangaja tokom pandemije koronavirusa, 10. maj 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) je 30. juna 2021. proglasila Kinu zemljom u kojoj nema malarije. 

Kina - zemlja koja je 1940-ih imala 30 miliona slučajeva malarije godišnje - službeno je slobodna od te bolesti. Među inovacijama koje su pomogle u postizanju prekretnice bilo je i otkriće kineske hemičarke Tu Youyou o liječenju malarije artemizininom, supstancom iz jedne vrste pelina, kod nas poznatog kao bejturan.

Kina je četrdeseta zemlja kojoj je Svjetska zdravstvena organizacija certificirala kao zemlje u kojima nema malarije, što zahtijeva najmanje tri uzastopne godine nula slučajeva koji nisu povezeni.

Napori Kine da suzbije malariju započeli su još 50-tih godina prošlog vijeka, kada se počelo s redukcijom područja pogodnih za razmnožavanje komaraca, distribucijom antimalarika onima kojima su potrebni i širom upotrebom insekticida.

Potkraj devedesetih broj slučajeva malarije na godišnjem nivou se sveo na svega 5000, a uspješne strategije brzo dijagnosticiranja, izvještavanja o slučajevima i preduzimanja mjera su pomogle da se ovaj broj na kraju svede na nulu.

"Čestitamo Kini na eliminacije malarije", rekao je dr. Takeshi Kasai, regionalni direktor pri Regionalnom uredu SZO za zapadni Pacifik. "Neumorni napor Kine da postigne ovu važnu prekretnicu pokazuje kako snažna politička predanost i jačanje nacionalnih zdravstvenih sistema mogu rezultovati uklanjanjem bolesti koja je nekada bila glavni javni zdravstveni problem. Kinesko postignuće vodi nas korak bliže viziji regije zapadnog Pacifika bez malarije."

Globalno, 40 zemalja i teritorija dobilo je ovaj certifikat SZO – a nedavno, to su bile El Salvador (2021), Alžir (2019), Argentina (2019), Paragvaj (2018) i Uzbekistan (2018). Kina je najmnogoljudnija zemlja koja je uspjela eliminisati malariju i za globalne strategije javnog zdravstva, ovo je velika prekretnica.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG