Linkovi

WHO prekida ispitivanje efikasnosti hidroksihlorokina i lopinavir/ritonavira u okviru studije Solidarnost


A logo is pictured on the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, November 22, 2017. REUTERS/Denis Balibouse
A logo is pictured on the World Health Organization (WHO) headquarters in Geneva, Switzerland, November 22, 2017. REUTERS/Denis Balibouse

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prihvatila preporuku Međunarodnog upravljačkog odbora za studiju Solidarnost o prekidu ispitivanja hidroksihlorokina i lopinavir/ritonavir lijekova u cilju pronalaženja terapije za COVID-19.

Privremeni rezultati ispitivanja pokazuju da hidroksihlorokin i lopinavir / ritonavir malo ili nimalo smanjuju smrtnost hospitaliziranih bolesnika s COVID-19 u poređenju s postojećom standardom njegom. Odluka je stigla nakon prezentiranja dokaza na Samitu WHO o COVID-19 istraživanjima i inovacijama koji se održao 1. i 2. jula.

Solidarnost (SOLIDARITY) je skup studija koje je uspostavila WHO-a kako bi se pronašao efikasan tretman COVID-19 za hospitalizirane pacijente te pružili čvrsti i kvalitetni dokazi o efikasnosti supstanci koje su se smatrale potencijalnim lijekovima.

Hidroksihlorokin spada u antimalarike i antireumatike, ali je ujedino to bila i supstanca o kojoj se najviše pričalo vezano za terapiju COVID-19 te ujedino i ona koja je izazvala najviše kontroverzi. WHO je već jednom prekinula ovo istraživanje, pa ga ponovo pokrenula, ali sada je odluka konačna.

Lopinavir / ritonavir, koji se među ostalim prodaje pod robnom markom Kaletra, lijek je za liječenje i prevenciju SIDA/ AIDS-a. Od samog početka epidemije i njenog globalnog širenja, ova kombinacija lijekova se pokazala nedovoljno efikasnom, ali je studija Solidarnost to još jednom pokazala.

Ova se odluka odnosi samo na provođenje studije Solidarnost na hospitaliziranim pacijentima i ne utječe na moguću procjenu u drugim studijama hidroksiklorokina ili lopinavir / ritonavira kod nehospitaliziranih bolesnika ili kao prevencije COVID-19.

Rezultati studije Solidarnost se sada pripremaju za objavljivanje u recenziranoj stručnoj publikaciji.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG