Linkovi

WHO odobrio upotrebu druge kineske vakcine - Sinovac


Vakcine kompanije Sinovac
Vakcine kompanije Sinovac

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je hitnu upotrebu vakcine protiv Covida-19 kineske kompanije Sinovac za starije od 18 godina. 

WHO je u saopštenju u utorak naveo da podaci, koje su podnijeli eksperti, pokazuju da su dvije doze te vakcine spriječile pojavu simptoma kod oko polovine onih koji su je primili.

Također se navodi da je u istraživanju učestvovalo nekoliko starijih osoba, zbog čega ne može da procijeni djelotvornost vakcine kod ljudi starijih od 60 godina.

"Uprkos tome, WHO ne preporučuje gornju starosnu granicu za vakcinu", navodi se u saopštenju i dodaje da podaci prikupljeni iz drugih zemalja koje koriste Sinovac "sugerišu da ta vakcina vjerovatno štiti starije osobe".

Odluka WHO znači da Sinovac vakcinu mogu da kupe donatori i druge agencije UN za upotrebu u siromašnijim zemljama, uključujući i za Covax - program za globalnu distribuciju vakcina protiv Covida-19.

WHO je prošlog mjeseca dala zeleno svjetlo za upotrebu vakcine kineske kompanije Sinofarm. Također je odobrila vakcine kompanija Pfizer-BioNTech, Johnson &​ Johnson, Moderna i AstraZeneca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG