Linkovi

WHO: Od Nove godine sedam miliona inficiranih omicronom u Evropi


Ilustracija
Ilustracija

Evropske zemlje su prijavile više od sedam miliona novih infekcija omicron sojem korona virusa u prvoj nedjelji januara, što predstavlja povećanje iznad 100 posto za svega dvije nedelje, saopštila je u danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Direktor WHO za Evropu Hans Kluge rekao je novinarima da je 26 evropskih zemalja prijavilo da se više od jedan posto njihovog stanovništva svake nedjelje inficira korona virusom, upozorivši da su sve slabiji izgledi za sprječavanje preopterećenosti zdravstvenih sistema.

Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Washingtonu da će polovina stanovnika Zapadne Evrope biti zaražena korona virusom u narednih šest do osam nedjelja.

"Omicron se kreće brže i šire od bilo kojeg prethodnog soja koji smo vidjeli", rekao je Kluge.

On je pozvao države da narede obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i da daju prioritet vakcinaciji ugroženih kategorija, prije svega zdravstvenih radnika i starijih osoba, uključujući dodatne "booster" doze.

WHO je ranije apelovala na bogate zemlje da ne daju svojim građanima "booster" doze već da ih doniraju siromašnijim zemljama u kojima ugrožene kategorije još nisu vakcinisane.

Kluge je izrazio veliku zabrinutost da će omicron soj ostaviti mnogo veće posljedice u državama sa nižim stopama vakcinacije.

Naveo je i da je u danskim bolnicama šest puta više nevakcinisanih nego vakcinisanih.

XS
SM
MD
LG