Linkovi

WHO od Kine traži bolju saradnju u istrazi porijekla COVID 19


Susret Tedrosa Gebrejesusa i Li Kećijanga (Foto: Twitter/@DrTedros)
Susret Tedrosa Gebrejesusa i Li Kećijanga (Foto: Twitter/@DrTedros)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Gebrejesus izjavio je da je sa kineskim premijerom Li Kećijangom razgovarao o potrebi za bolju saradnjom u istrazi porijekla kovida 19 – čije su kontroverze izazvale napetosti u odnosima Pekinga sa Zapadom.

Drago mi je što sam se sastao sa premijerom Li Kećijangom. Razgovarali smo o koronavirusui potrebi da se po proncipu jednakosti u vakcinisanju u ovoj godini imunizuje 70 odsto svjetske populacije”, napisao je Gebrejesus – aludirajući na kampanju organizacije koju predvodi za ravnomjeran pristup vakcinama svih građana sveta.

Takođe, razmatrali smo potrebe za intenzivnijom saradnjom u istrazi porijekla virusa – koja bi bila ukorijenjena u nauci i dokazima“, objavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Gebrejesus je u ranije zahtijevao od Kine da bude pristupačnija u vezi sa podacima i informacijama o porijeklu virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2021. osnovala Naučnu savjetodavnu grupu o porijeklu novih patogena i pozvala Kinu da dostavi neobrađene podatke kako bi pomogla istrazi.

Kina je to odbila - pozivajući se na pravila o privatnosti pacijenata.

Takođe, Kina nepokolebljivo negira tvrdnje da je kovid 19 procurio iz specijalizovane laboratorije u gradu Vuhanu, gdje su prvi slučajevi oboljevanja zabilježeni krajem 2019.

Novembra 2021. ta zemlja je deklasifikovani izvještaj američkih obavještajnih službi u kom je ukazano na vjerovatnoću da je pandemija nastala u laboratoriji označila kao nenaučan i bez kredibiliteta.

Zajednička studija Kine i WHO, objavljena 2021. odbacila je navode da je koronavirus nastao u laboratoriji, navodeći da su ljudi od te bolesti oboljeli na prirodan način - vjerovatno usljed trgovine divljim životinjama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG