Linkovi

WHO za novi globalni sistem i brže reagiranje na izbijanje bolesti


Sjedište Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi
Sjedište Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi

Treba uspostaviti novi globalni sistem koji će brže reagirati na izbijanje bolesti, što bi moglo osigurati da nijedan budući virus ne izazove pandemiju tako razornu kao COVID-19, objavio je nezavisni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Stručnjaci su pronašli ključne nedostatke u globalnom odgovoru početkom 2020. godine - uključujući kašnjenje u proglašenju hitnih slučajeva, propust da se nametnu ograničenja putovanja i čitav "izgubljeni mjesec" kada su zemlje zanemarivale da odgovore na upozorenja - koje su omogućile da se virus brzo širi i preraste u pandemiju sa katastrofalnom posljedicama.

Da bi se pozabavio tim problemima, WHO treba dobiti ovlaštenja kako bi brzo mogao poslati istražitelje koji će ući u trag novim epidemijama i bez odlaganja objaviti pune nalaze.

"Od presudne je važnosti imati ovlašten WHO", kazala je novinarima supredsjedavajuća panela i bivša novozelandska premijerka Helen Clark o pokretanju izvještaja "COVID-19: Neka to bude posljednja pandemija".

Supredsjedavajuća Ellen Johnson Sirleaf, bivša predsjednica Liberije, rekla je: "Pozivamo na novi sistem nadzora i upozorenja koji se temelji na transparentnosti i omogućava WHO-u da odmah objavi informacije".

Ministri zdravstva raspravljat će o nalazima na godišnjoj skupštini WHO-a koja počinje 24. maja.

Diplomati kažu da Evropska unija pokreće reformske napore u agenciji Ujedinjenih nacija za koje će trebati vremena.

"Radujemo se suradnji s našim državama članicama kako bismo razgovarali o preporukama ovog panela i ostalih odbora za izgradnju jačeg WHO-a i zdravije, sigurnije i poštenije budućnosti za sve nas", rekao je generalni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreysus.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG