Linkovi

WHO: Nema konačnih dokaza da je treća doza vakcine potrebna


Mnoge zemlje, uključujući i Srbiju, građanima nude treću dozu vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je podaci koji ukazuju na potrebu za trećom dozom vakcine protiv COVID19 - nisu definitivni.

Predstavnici WHO su ranije pozvali da se uvede moratorijum na treću dozu dok stanovnici siromašnih zemalja ne dobiju barem jednu dozu vakcine.

Na redovnom brifingu u Ženevi, glavna naučnica WHO Somja Svaminatan kazala je da organizacija svoje zaključke bazira na naučnim dokazima i da rezultati istraživanja "ne pokazuju nedvosmisleno da je treća doza potrebna".

Direktor WHO Tedros Adanom Gebrejesus je saglasan sa tom ocjenom i ističe da postoji i moralni aspekt u tome što bogate zemlje svojim građanima nude treću dozu, a siromašne nemaju ni za prvu dozu vakcine.

On je to uporedio sa scenom da se čovjeku koji ima pojas za spasavanje daje još jedan, dok se drugi ljudi oko njega dave, i dodao da "booster" vakcine neće uraditi mnogo na tome da se svijet oporavi od pandemije.

WHO ocjenjuje da bi dalje širenje virusa spriječilo to kada bi bar 10 odsto svjetske populacije primilo najmanje jednu dozu vakcine.

Na brifingu u Ženevi, predstavnici WHO su se osvrnuli i na kineske tvrdnje da virus "nije nastao laboratoriji u Wuhanu, već u američkoj vojnoj bazi u Merilendu".

Jedan od direktora WHO, Majk Rajan, rekao je da su sve teorije o porijeklu virusa na stolu, ail da u tvrdnjama Pekinga ima kontradiktornosti - jer odbacuje mogućnost da je virus nastao u wuhanskoj laboratoriji, ali ne i da je nastao u nekoj drugoj.

XS
SM
MD
LG