Linkovi

WHO mijenja ime majmunskih boginja zbog rasizma


Majmunske boginje pod mikroskopom
Majmunske boginje pod mikroskopom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preimenovala je majmunske boginje u mpok, navodeći kao razlog zabrinutost da bi originalno ime decenijama stare bolesti životinja moglo da se protumačiti kao diskriminatorsko i rasističko.

Zdravstvena agencija UN-a navela je u saopštenju od ponedjeljka da je mpok njeno novo preferirano ime za majmunske boginje, rekavši da će se i termin majmunske boginje, i mpok, koristiti narednih godinu dana, dok se stari naziv postepeno bude ukidao.

WHO je saopštila da je zabrinuta zbog "rasističkog i stigmatizirajućeg jezika", koji je nastao pošto su se majmunske boginje proširile na više od 100 zemalja. U njemu se navodi da su brojni pojedinci i zemlje zatražili od organizacije "da predloži način za promjenu imena".

U avugustu je WHO počela da se konsultuje sa stručnjacima o preimenovanju bolesti, ubrzo pošto je agencija UN proglasila širenje majmunskih boginja za globalnu vanrednu situaciju.

Do danas je identifikovano više od 80.000 slučajeva u desetinama zemalja koje ranije nisu prijavile bolest uzrokovanu malim boginjama. Sve do maja nije se znalo da majmunske boginje, bolest za koju se smatra da potiče od životinja, izaziva velike epidemije izvan centralne i zapadne Afrike.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG