Linkovi

WHO: Evropa epicentar pandemije


Hans Kluge, direktor za Evropu Svketske zdravstvene organizacije na brifingu u Kopenhagenu. (Foto: AP)
Hans Kluge, direktor za Evropu Svketske zdravstvene organizacije na brifingu u Kopenhagenu. (Foto: AP)

Direktor za Evropu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Hans Kluge rekao je u četvrtak da je evropski kontinent sada epicentar pandemije Covida 19, sa 59 odsto svih slučajeva globalno.

Kluge je na virtuelnom brifingu u Kopenhagenu rekao je da je trenutni tempo prenošenja virusa širom 53 evropske zemlje veoma zabrinjavajući. Dodao je da se broj novih slučajeva približava rekordnim nivoima, te da je delta soj koronavirusa uzrok naglog rasta.

Prema najnovijim podacima WHO-a, broj hospitalizacija u Evropi se više nego udvostručio za jednu nedjelju, naveo je Kluge.

Također je naglasio da je trend rasta registrovan kod svih uzrasta, ali da najviše zabrinjava ubrzano prenošenje virusa među starijom populacijom. To, kako je upozorio, dovodi do većeg broja teških slučajeva bolesti i smrti, sa 75 odsto smrtnih slučajeva među starijima od 65 godina.

Zvaničnik WHO-a rekao je da jedna pouzdana projekcija pokazuje da bi u Evropi, ako se nastavi trenutni tempo, moglo da bude još pola miliona žrtava Covida do prvog februara.

Među razlozima za novi nalet pandemije, kako je naveo Kluge, su i neujednačena stopa vakcinacije i ublažavanje mjera za suzbijanje koronavirusa širom regiona.

U Evropi je vakcinisano samo 47 odsto ukupne populacije, uprkos tome što je distribuirano milijardu doza vakcine. U 8 država, u potpunosti je imunizovano najmanje 70 odsto ljudi. U dvije zemlje, ta stopa je ispod 10 procenata, naveo je Hans Kluge.

Takođe je pozvao zemlje sa niskom stopom imunizovanih da vakcinišu veći broj ljudi, naročito među prioritetnim grupama kao što su stariji. Od država sa visokom stopom vakcinisanih i velikim zalihama vakcina zatražio je da ih podijele sa onima koji imaju malo doza.

Direktor za Evropu WHO-a ponovio je da su vakcine najefikasnije u kombinaciji sa drugim preventivnim mjerama, kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski. Ocijenio je da bi do februara moglo da bude spašeno 188.000 života ako bi se uvelo univerzalno nošenje maski u Evropi.

"Moramo da promijenimo taktiku, od reagovanja na nagli rast Covida-19 do sprječavanja da do njega uopšte dođe", zaključio je Kluge.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG