Linkovi

Direktor za Evropu WHO: 95 odsto vakcina distribuira se u 10 zemalja


ARHIVA - Regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge (Foto: Reuters)
ARHIVA - Regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge (Foto: Reuters)

Direktor za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge izjavio je da je 95 odsto od ukupno 23,5 miliona doza vakcine protiv COVID-19 koje su distribuirane širom svijeta do sada, primili ljudi u svega 10 zemalja.

Tokom brifinga za medije u Kopenhagenu u četvrtak, Kluge je izrazio vjerovatno načešće ponavljanu brigu svjetske zdravstvene agencije, koja se čuje od početka pandemije: da bi se efikasno zaustavio virus, sve vakcine moraju se dijeliti pravedno, sa zemljama sa malim primanjima, kao i siromašnim nacijama.

Kluge je naglasio da, u okviru globalnih napora da se okonča pandemija, „kolektivno, jednostavno nemamo luksuz da izostavimo ijednu zemlju, ijednu zajednicu”.

„WHO i njeni partneri u kooperativi COVAX", dodao je, "čine ogromne napore da dopreme vakcine u svaku zemlju; neophodno nam je da svaka zemlja sposobna da doprinese, donira ili podrži ravnopravan pristup i distribuciju vakcina, to i uradi”, rekao je Kluge.

Specijalista za javno zdravlje WHO Ihor Perehinets pridružio se Klugeu na konferenciji za novinare i izrazio uvjerenje da će oni kojima su vakcina neophodne - dobiti vakcine.

„Količina i dostupnost vakcina povećavaće se ubrzanim tempom u svim zemljama i dostići ćemo neophodan nivo imuniteta da zaštitimo ne samo ranjive grupe, nego i cjelokupnu populaciju u Evropi i svijetu”, rekao je Perehinets i dodao: „Ne postavlja se pitanje da li će se ovo dogoditi, već samo kada”.

Kluge je rekao da mjere za zaštitu javnog zdravlja, osmišljene za borbu protiv pandemije, moraju da budu zasnovane na onome što je nazvao „osnovnim ljudskim vrijednostima, kao što su solidarinost, jednakost i socijalna pravda”.

„To je jedini izlaz iz ovih neizvjesnih vremena, jer niko nije bezbjedan dok svi nismo bezbjedni”, rekao je on.

XS
SM
MD
LG