Linkovi

WHO preporučuje upotrebu tocilizumaba i sličnih lijekova za COVID-19


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) ažurirala je svoje smjernice za njegu pacijenata oboljelih od COVID-19 tako da uključuju blokatore receptora interleukin-6, klasu lijekova koji spašavaju pacijente koji su teško ili kritično bolesni, posebno ako se daju zajedno s kortikosteroidima.

Ažuriranje se temelji na meta-analizi koju je pokrenuo WHO, što je do sada najveća takva analize o ovim lijekovima. Razmatrani su podaci preko 10 000 pacijenata koji su učestvovali u 27 kliničkih ispitivanja, navedeno je u saopštenju WHO.

Ovo su prvi lijekovi za koje je utvrđeno da su efikasni protiv COVID-19 nakon što je WHO u septembru 2020. preporučila kortikosteroide.

Pacijenti s teškom kliničkom slikom ili kritično bolesni od COVID-19 često pate od pretjerane reakcije imunološkog sustava, što može biti vrlo štetno za zdravlje pacijenta. Radi se o stanju poznatom kao citokinska oluja. Lijekovi koji blokiraju interleukin-6, tocilizumab i sarilumab, djeluju na suzbijanje ove pretjerane reakcije.

Naime, signalna molekula interleukin-6 (IL-6) igra važnu ulogu u sindromu oslobađanja citokina i stvaranju „citokinske oluje“. Ako je moguće blokirati put signalne transdukcije IL-6, to bi pomoglo pacijentima s COVID-19. Tocilizumab je blokator IL-6 receptora (IL-6R) koji može efikasno blokirati put transdukcije signala IL-6 i stoga se i počelo s njegovom upotrebom u liječenju, mada dokazi za njegovu efikasnost nisu bili potpuno jasni.

Meta-analize su pokazale da kod teških ili kritično bolesnih pacijenata, davanje ovih lijekova smanjuje šanse za smrt za 13% u poređenju sa standardnom njegom. To znači da će biti 15 smrtnih slučajeva manje na 1000 pacijenata, a čak 28 manje smrtnih slučajeva na svakih 1000 kritično bolesnih pacijenata ako bi ovi lijekovi bili uključeni. Izgledi za mehaničku ventilaciju kod teških i kritičnih bolesnika smanjeni su za 28% u poređenju sa standardnom njegom.

Ovi lijekovi pružaju nadu pacijentima i obiteljima koje pate od razornog utjecaja teškog i kritičnog COVID-19. Ali blokatori receptora za IL-6 ostaju nepristupačni i nepristupačni za većinu svijeta ”, rekao je generalni direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nepravična raspodjela vakcina znači da su ljudi u zemljama s niskim i srednjim prihodima najosjetljiviji na teške oblike COVID-19. Dakle, najveća potreba za tim lijekovima je u zemljama koje trenutno imaju najmanje pristupa. Moramo ovo hitno promijeniti. ", dodao je on.

WHO poziva kompanije na smanjenje cijena ovih lijekova te na dijeljenje patenata i licenci, kako bi se ovi lijekovi učinili pristupačnijim.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG