Linkovi

WHO: Kontakti zaraženih moraju u izolaciju


Face masks in a basket at a shop entrance as a woman wearing a face mask to protect herself from COVID-19 leaves in London, Friday, July 24, 2020.
Face masks in a basket at a shop entrance as a woman wearing a face mask to protect herself from COVID-19 leaves in London, Friday, July 24, 2020.

U jeku drugog vala pandemije korona virusa i naglog porasta broja zaraženih u Evropi i SAD-u, voditelj službe za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan poručio je vlastima - stavljajte kontakte u izolaciju.

"Kada bih imao pravo na jednu želju, u cilju poboljšanja samo jedne stvari koju možemo doista i popraviti i promijeniti stanje, to bi bilo da se osigura da svaki pojedinac koji je bio u kontaktu s potvrđenim slučajem COVID-a 19 bude stavljen u karantin tokom potrebnog razdoblja, kako bi se prekinuo lanac prijenosa", rekao je Michael Ryan u Ženevi.

"Mislim da se to nije činilo, niti da se ne čini na sistemski način" i to je "jedan od glavnim razloga zbog kojih vidimo tako visoke brojeve", rekao je.

Traženje kontakata je u mnogim evropskim zemljama otežano, a broj novih slučajeva korona virusa je naglo skočio na Starom kontinentu u posljednje dvije sedmice.

"Oko polovine zemalja evropske regije WHO-a zabilježilo je prošle sedmice 50-postotno povećanje broja infekcija", kazao je.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG