Linkovi

WHO: Bolje otkazati prazničnu proslavu nego život


Doček Nove godine na Tajms skveru u Njujorku, 2017.
Doček Nove godine na Tajms skveru u Njujorku, 2017.

Novi soj koronavirusa, omikron, širi se brže od delta soja, a mogu da se zaraze i oni koji su vakcinisani ili su preležali COVID, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Glavna naučnica u WHO, Somja Svaminatan, kazala je da bi bilo preuranjeno zaključiti da je omikron blaža varijanta od prethodnih jer uspješno izbjegava do sada stečeni imunitet.

Direktor WHO Tedros Gebrejesus kaže da je utvrđeno da se omikron širi brže od delte.

"I veća je vjerovatnoća da mogu da se zaraze i vakcinisani i oni koji su preležali bolest".

Studija Imperial koledža u Londonu je nedavno pokazala da je omikron pet puta zarazniji od ostalih sojeva za one koji su već imali kovid, kao i da nije slabiji od delta varijante.

Ipak, vakcine donekle mogu da zaštite, bez obzira na smanjenu efikasnost antitijela.

"Postoji nada da T-ćelije, takozvani drugi stub imuniteta, mogu da spriječe teže oboljenje. Uglavnom sve preliminarne analize pokazuju da je imunitet T-ćelija netaknut, a to je ono što nam treba", objasnio je naučnik Abdi Mahamud.

Tedros je upozorio da će predstojeće praznične proslave dovesti do porasta broja zaraženih i umrlih, i da će bolnice opet biti pune.

"Bolje je da otkažete prazničnu proslavu, nego da otkažete život", rekao je šef WHO.

Ipak, WHO je dala i nadu da bi pandemija koronavirusa, koji je globalno usmrtio 5,6 miliona ljudi, u 2022. mogla da se završi. Ističe se značaj vakcina druge i treće generacije, kao i dalji razvoj lijekova.

"Nadamo se da će ovo postati blaga bolest koja se lako liječi", rekao je Majk Rajan, stručnjak WHO za vanredne situacije i dodao da će kraju pandemije doprinijeti smanjena transmisija virusa.

Direktor WHO je naglasio da se i dalje mora raditi na istrazi o porijeklu virusa i da bi Kina trebalo da sarađuje u tome.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG