Linkovi

BiH: 11 novih žrtava COVID19. Skoro polovina podlegla u zadnjih mjesec dana


Zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini za protekla 24 sata prijavile su 11 novih žrtava virusa COVID19. Registrirano je i 367 novozaraženih te 276 novooporavljenih.

Ukupan broj preminulih od početka pandemije COVID19 dostigao je 526, stoji u podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Skoro polovina ukupnog broja žrtava virusa podlegla je u zadnjih mjesec dana, nakon 18. jula.

Bosna i Hercegovina je 20.08. imala najveći broj novozaraženih u regiji.

podaci za dan 20.08.2020
državabroj novozaraženih
Bosna i Hercegovina338
Hrvatska255
Srbija161
Kosovo158
Sjeverna Makedonija118

Zabrinutost WHO za Balkan

Regionalni direktor WHO za Evropu Hans Kluge rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je njegova kancelarija udružila snage sa Direktoratom za susjedstvo Evropske komisije "kako bi pojačali tehničku i političku pomoć kako bi ovaj Direktorat mogao pomoći Balkanu".

"Odgovor na virus je bio dobar u onim područjima koja su aktivno ušla u borbu. Najbolja strategija za borbu protiv virusa je da se pojača testiranje, praćenje, lociranje, izolacija i briga sa velikom pažnjom. Ali odgovornost je na obje strane. Lideri moraju biti proaktivni uključujući krizno komuniciranje koje mora biti jasno i konzistentno i osigurati poverenje javnosti", rekao je on, prenosi FoNet.

A, onda, kako je dodao, tu je odgovornost na svim pojedincima i građanima.

"U pojedinim zemljama vidimo zamor zbog borbe protiv virusa i sa zemljama radimo na identificiranju razloga za taj umor. Zbog toga proučavamo društvene i kulturološke uslove i pomažemo zemljama da prilagode svoj pristup", zaključio je Kluge.

XS
SM
MD
LG