Linkovi

Bijela Kuća: Pro-ruski prosvjednici koji su zauzeli tri grada na istoku Ukrajine su plaćenici


Ukraine
Ukraine
Bijela Kuća je saopćila da ima jake dokaze da pro-ruski prosvjednici koji su zauzeli vladine zgrade u tri grada na istoku Ukrajine, nisu lokalni stanovnici i da su bili plaćeni za svoj akcije.
Glasnogovornik Bijele Kuće je danas izjavio da administracija predsjednika Obame poručuju Moskvi da prestane intervenirati na istoku Ukrajine, i prijeti novim sankcijama ukoliko se ruske akcije ne okočnaju.

Glasnogovornik Bijele Kuće je dodao da ako Rusija udje na istok Ukrajine bilo otvoreno, ili tajnom operacijom, to će se smatrati vrlo ozbiljnom eskalacijom situacije.

Američki državni sekretar John kerry je danas takodjer razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergei lavrovim, i State Department navodi da mu je rekao da ne izgleda da su se jučerašnji dogadjaji u tri istočna ukrajinska grada, dogodili spontano. Kerry je pozvao Rusiju da se javno odrekne akcija separatista, sabotera i provokatora.

Ranije je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na današnjem sastanku kabineta optužio Rusiju da podržava separatističke prosvjede, uključujući jučerašnje zauzimanje vladinih zgrada u gradovima Donjeck, Luhansk i Harkiv. On je rekao je očigledno dio plana da se destabilizuje situacija i dopusti „stranim“ trupama da prelaze granicu i zauzmu ukrajinsku teritoriju.
Jacenjuk je takodje naveo da su ruske trupe i dalje stacionirane na 30 kilometara od Ukrajine.
XS
SM
MD
LG