Linkovi

SAD: Nova naredba umjesto osporene, ili neki drugi korak....?


Nova naredba, ili neki drugi korak, biće nastavak pokušaja predsjednika Trumpa da ostvari jedno od ključnih obećanja. Istovremeno, to bi mogao biti i novi pravni izazov.

Bijela kuća ostaje uvjerena da će uspjeti privremeno obustaviti ulazak na američko tlo državljana i izbjeglica iz sedam većinski muslimanskih zemalja bez obzira na odluku federalnog apelacionog suda kojom je podržana odluka niže sudske instance da se izvršna naredba predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa o zabrani tog ulaska stavi van snage. Iz Bijele kuće je saopšteno da će tokom ovog tjedna uslijediti novi pokušaj ograničavanja ulaska i prihvata državljana i izbjeglica tih zemalja.

Za sada radost susreta nastavlja se na američkim međunarodnim aerodromima. Izbjeglice na koje se, putem suda osporena izvršna naredba odnosi na novo, američko tlo.

Abultsam Nayef, izbjeglica iz Sirije, kaže:

"Hvala Bogu i američkom narodu. Omogućeno nam da dođemo ovdje, da ostvarimo naše nade."

S druge strane, Stephen Miller, savjetnik za politiku Bijele kuće, u emisji "Ovaj tjedan" tv mreže ABC ističe:

"Imamo nekoliko opcija, i razmatramo svaku od njih. Nema ustavnog osnova za državljane drugih zemalja, bez ikakvog statusa ovdje, da zahtijevaju ulazak u Sjedinjene Države. Ovlašćenja predsjednika u toj oblasti su u domenu izvršne vlasti. Više je načina i više frontova na kojima možemo spriječiti ulazak terorista na američko tlo."

Federalni zakoni daju američkom predsjedniku široka ovlaštenja u ograničavanju ulaska stranih državljana. Međutim, ustav Sjedinjenih Država garantira vjerske slobode i jednakost svih pred zakonom, tvrdi Bob Ferguson, tužilac američke savezne države Washington, i ističe da su ti principi jači od legaliteta izvršne naredbe:

"Naravno, predsjednik ima široka ovlaštenja, ali niko nije iznad zakona. Izvršne naredbe moraju biti u skladu sa našim ustavom. I to je otvoreno pitanje spora predsjednik - federalne sudije."

Bijela kuća može, a to i hoće, nastaviti da se bori za ukidanje suspenzije predsjednikove izvršne naredbe. Jedna je mogućnost nova izvršna naredba koji bi mogla da izdrži prave izazove. Donald Trump, predsjednik SAD, kaže:

"Takođe imamo i drugih opcija. Ali, pokušaćemo prvo sa novom naredbom."

Nova naredba, ili neki drugi korak, biće nastavak odlučnih pokušaja predsjednika Trumpa da ostvari jedno od ključnih obećanja iz preizborne kampanje. Istovremeno, to bi modao biti i novi izazov za američke pravosudne instance.

SAD: Nova naredba umjesto osporene, ili neki drugi korak....?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

XS
SM
MD
LG