Linkovi

Hillary Clinton: 'To je veliki dan za pravdu u međunarodnom poretku'


Ratko Mladic na posebnom sudu za ratne zločine u Beogradu
Ratko Mladic na posebnom sudu za ratne zločine u Beogradu

'Mladićevo uhićenje služi kao primjer onima diljem svijeta koji bi možda pokušali kršiti zakon i napadati nedužne civile'

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je uhićenje Ratka Mladića, najtraženijeg europskog osumnjičenika za ratne zločine, važan dan za obitelji njegovih žrtava. U priopćenju objavljenom u Francuskoj, gdje američki predsjednik nazoči summitu G-8, Barack Obama je rekao da Mladić sad mora odgovoriti svojim žrtvama i svijetu pred sudom. Dodao je da Sjedinjene Države odavno promatraju pravdu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid kao moralni imperativ i važnu komponentu mira i stabilnosti. Dodao je da bilo tko tko je počinio takve zločine neće pobjeći pravdi. Prije predsjednikove izjave zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes rekao je novinarima da Sjedinjene Države očekuju brzi transfer Ratka Mladića na Tribunal za ratne zločine u den Haagu. Dodao je kako ovo uhićenje pokazuje da će ovakvi zločinci uvijek biti izvedeni pred lice pravde.

Izjavu za tisak je objavila i američka državna tajnica Hillary Clinton, iz koje je ulomke pročitao glasnogovornik državnog tajništva.

Sjedinjene Države pozdravljaju uhićenje Ratka Mladića od strane srbijanskih službi sigurnosti. Odajemo priznanje predsjednik Tadiću, vladi Srbije, njenim službama sigurnosti i onima koji su godinama radili na tome da se Mladića izvede pred lice pravde. To je veliki dan za pravdu u međunarodnom sustavu. Mladićevo uhićenje služi kao primjer onima diljem svijeta koji bi možda pokušali kršiti zakon i napadati nedužne civile" – kaže se između ostalog u priopćenju američke državne tajnice Hillary Clinton.

U pismenoj izjavi predsjedatelja senatskog Odbora za vanjske poslove Johna Kerryja kaže se da "Mladićevo hvatanje nije samo dobra vijest za preživjele užasa koje je on pomogao stvoriti, već i za ljude diljem svijeta koji osuđuju takve zločine i traže pravdu...Oni koji vrše zločine – i oni koji razmatraju korištenje nasilne represije protiv svog vlastitog naroda – trebali bi pažljivo proučiti ovu lekciju. Međunarodna zajednica neće stati dok pravda ne bude zadovoljena" – kaže se u pismenom priopćenju predsjedatelja senatskog Odbora za vanjske poslove Johna Kerryja.

Pismenim priopćenje o uhićenju Ratka Mladića oglasila se i bivša državna tajnica Madeleine Albright. Priopćenje donosimo u cjelini: "Ratko Mladić zaslužuje da mu se sudi i da bude osuđen. Bio je vojni zapovjednik koji je naredio ubojstva tisuća i pokušao razoriti bosansko društvo. Njegovo suđenje treba ponovo podsjetiti na mračnu stvarnost etničkog čišćenja i nadam se pružiti neku utjehu preživjelima. Mladić je pokušavao biti osvajački junak. Umjesto toga živio je kao bjegunac i sad mu prijete godine zatvora. Pravda funkcionira. Dobrodošli je znak da su ga uhitili srbijanski dužnosnici. Jedna demokracija u nastajanju pomaže si da se sučeli s vlastitom prošlošću" – piše u priopćenju bivše američke državne tajnice Madeleine Albright.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozdravio je Mladićevo uhićenje kao "vrlo dobru vijest" i nazvao to korakom naprijed prema srbijanskom članstvu u Europskoj uniji. Povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton nazvala je ovo uhićenje "važnim korakom naprijed za Srbiju i međunarodnu pravdu", dok je glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen rekao kako to uhićenje "pruža šansu da se zadovolji pravda".

I organizacija za ljudska prava Amnesty International nazvala je ovo uhićenje značajnim korakom prema zadovoljavanju pravde za žrtve rata, zločina protiv humanosti i genocida u Bosni i Hercegovini. Stručnjak ove organizacije za pravosuđe Maerk Marczynsky kaže da bi suđenje Mladiću moglo konačno dovesti do svojevrsnog završetka. "Žrtve ovih užasnih zločina pokušavaju doći do pravde, istine i reparacija, a Ratko Mladić simbol je tih zločina. Naravno, on nije jedini".

Postoje još tisuće osoba koje su počinile ratne zločine koje treba kazneno goniti. Marczynsky kaže da je trebalo toliko dugo za Mladićevo hvatanje zato jer su ga štitili ljudi koji su još uvijek moćni u Srbiji. Kaže da je naposljetku došlo do Mladićeva uhićenja zbog međunarodnog pritiska na Srbiju.

I glavni tužitelj haaškog Tribunala Serge Brammertz pozdravlja Mladićevo uhićenje. "Mi odajemo priznanje srbijanskim vlastima na obavljenom poslu i zahvaljujemo im na ispunjavanju svojih obveza prema Tribunalu i prema pravdi. Također odajemo priznanje nastojanjima međunarodne zajednice koja je osigurala mjera za Mladićevo uhićenje...Današnje uhićenje" – zaključuje Brammertz svoje priopćenje – "pokazuje da osobe odgovorne za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava ne mogu više računati da će proći nekažnjeno".

XS
SM
MD
LG