Linkovi

Bijela kuća: Medalje za umjetnost i društvene nauke


Bijela kuća odaje počast grupi Amerikanaca čiji rad, kako je rekao predsjednik Obama, odražava duh Amerike. On je nacionalnu medalju za umjetnost I medalju za društevene nauke uručio grupi građana u kojoj su jedan poznati glumac, komičar kao I kuhar.

Već 50 godina, Sjedinjene države dodjeljuju medalje građanima za njihov rad u polju umjetnosti I društvenih nauka.

Vjerujemo da umjetnost I društvene nauke na mnoge načine odražavaju duh naše države. Oni su ključni u tome ko smo mi kao Amerikanci, oni koji sanjaju I pričaju priče, oni koji su inovatori I vizionari.

Prvi dobitnik medalje je bio komičar, glumac I pisac, Mel Brooks. On je uz smijeh rekao sjedeće piscima hit komedije Blazing Saddles, Napišite šta god hoćete, jer od nas više ništa neće čuti, s obzirom da ćemo svi biti uhapšeni zbog ovog filma.

Da budemo pošteni, Mel je također rekao, na elokventniji način, da svako ljudsko biće ima na stotine drugih bića koja žive pod kožom, I da je talenat svakog pisca da njima da posebna imena, identitete, osobenosti, I da ih poveže sa drugim bićima koja žive u njemu.

Predsjednik Obama je rekao da je Mel proveo život nasmijavajući druge.

Među dobitnicima je I Berry Gordy, koji je pomogao stvoriti novu vrstu zvuka u američkoj muzici.

Kao muzički producent I stihopisac, on je pomogao izgraditi Motown, pomogavši započeti muzičke karijere brojnim legendarnim umjetnicima. Njegov jedinstven zvuk je pomogao oblikovati istoriju naše zemlje.

Medalju je dobila i Sandra Cisneros, za obogaćivanje američke priče.

Kroz svoj roman, kratke priče I poeziju, ona istražuje pitanje rase, klase I spola, kroz život običnih ljudi koji prolaze kroz različite kulture. Kao osoba koja obrazuje, ona je produbila naše shvatanje američkog identiteta.

Šef kuhinje I poduzetnik, Jose Andres, je dobio medalju za kultiviranje gastronomske kulture.

On je uveo nove sastojke u našu kuhinju, bilo kroz inovativne tehnike u kuhinji, rad na čistoj gastronomskoj tehnologiji I pristup obrazovanju, ili inspiraciju koju daje novim Amerikancima.

Ukupno 24 osobe su dobile medalje I to je raznolika grupa koja, kako je rekao predsjednik Obama, pokazuje da postoji toliko mnogo različitih načina da se da svoj doprinos u Americi.

XS
SM
MD
LG