Linkovi

Washington: Sjedinjene Drzave cvrsto podrzavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i odbijaju odrzani referendum


Danas poslijedpone na odrzavanje referenduma na Krimu i sveukupnu akciju Rusije je reagirao i sluzbeni Washington oglasivsi se saopcenjem iz Bijele Kuce.

Sjedinjene Drzave cvrsto podrzavaju neovisnost, suverenitet, i teritorijalni integritet Ukrajine, otkako je proglasena nezavisnost te zemlje 1991. godine, i stoga odbijamo “referendum” koji je danas odrzan na Krimu, kaze se u saopcenju koje je stiglo ovoga popodneva iz Bijele Kuce. U saopcenju takodjer stoji da je referendum u sukobu s Ustavom Ukrajine, te medjunarodna zajednica nece priznati rezultate glasanja koje je odrzano pod prijetnjom nasiljem i provokacijama od strane Ruske vojne intervencije, koja krsi medjunarodni zakon.
Nikakve odluke se ne mogu donositi o buducnosti Ukrajine bez vlade u Kijevu. Na dalje, ovo glasanje nije bilo potrebno.Ukrajina je jasno dala do znanja da je voljna razgovarati o povecanoj autonomiji Krima, a predsjednicki izbori koji su zakazani za 25. maja obezbjedjuju legitimnu sansu da svi Ukrajinski gradjani odluce zajedno o svojoj buducnosti.
Pored toga, nastavlja se u saopcenju iz Bijele Kuce, Ukrajina, Sjedinjene Drzave, Evropska Unija , OSCE , UN i drugi su pozvali Rusiju da dozvoli medjunarodnim promatracima da udju na Krim kako bi osigurali da se postuju prava etnickih Rusa. Rusija je ignorirala ove pozive, kao i ponudu ukrajinske vlade da se razgovara, te umjesto toga eskalirala vojnu intervenciju na Krimu, i inicirala prijetece vojne vjezbe na istocnoj granici Ukrajine.
Akcije Rusije su opasne i destabilizirajuce. Vijece Sigurnosti UN-a je ovo priznalo u glasanju kojem se samo Rusija protivila. Kao sto su Sjedinjene Drzave sa svojim saveznicima jasno dale do znanja, vojna intervencija i krsenje medjunarodnog zakona ce dodatno kostati Rusiju - ne samo usljed mjera koje su nametnule Sjedinjene Drzave i saveznici, nego kao i direktan rezultat ruskih destabilizirajucih akcija.
Ovo je novo stoljece i davno su prosla vremena gdje ce medjunarodna zajednica mirno gledati kako jedna zemlja silom oduzima teritorij druge zemlje. Pozivamo sve clanice medjunarodne zajednice da nastavi sa osudom takvih akcija , da poduzme konkretne mjere kako bi nametnula cijenu takvim akcijama, i da bude ujedinjena u podrsci ukrajinskom narodu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, zakljucuje se u saopcenju iz Bijele Kuce.
XS
SM
MD
LG