Linkovi

Novo u svijetu tehnologije: Invalidska kolica kojima se upravlja izrazima lica


Tehnologija za osobe sa invaliditetom, uključujući I tehnologiju invalidskih kolica, napreduje isto toliko brzo kao I sve drugo u današnjem digitalnom dobu. Naš novinar Djordje Putić nam donosi priču o dvije nove tehnologije za invalidske stolice koje ih čine lakšim za kontroliranje, I koje se mogu prilagoditi svakoj osobi.

Motorizirana invalidska kolica se lako mogu kontrolirati uz pomoć joysticka, ali invaliditet nekih osoba je mnogo teži, te su pokreti rukom nemogući. Stoga su istražitelji na brazilskom univerzitetu Campinas u Sao Paolu dizajnirali invalidsku stolicu koja se može kontrolirati izrazom lic

Postoji sedam izraza, I korisnik izabere pet najprirodnijih I najpogodnijih, kaže Paulo Gurgel Pinheiro, istražitelj.

Kamera čita izraze lica I pretvara ih u komande za motor invalidske stolice I prednje točkove. Istražitelji kažu da su se oslanjali na izraze lice radije nego na komande glasom zbog poteškoća koje neki invalidi imaju sa jasnim izgovaranjem riječi. Invalidska kolica kojima se upravlja putem izraza lica bi mogla biti dostupna za dvije godine. Ona međutim neće biti jeftina, ali bi se cijena mogla smanjiti ukoliko proizvođači počnu koristiti još jednu naprednu tehnologiju, a to je trodimenzionalno štampanje.

U suštini, invalidska stolica je produžetak ljudskog tijela, I na nju treba na taj način I gledati, kaže Benjamin Hubert, industrijski dizajner.

Prototip invalidske stolice, koji je nedavno javnosti predstavljen na sedmici dizajna Clerkenwell u Londonu, pokazuje na koji je način moguće izmijeniti dizajn I učiniti proizvod lakšim I udobnijim.

Sjedalo, te dio koji podržava leđa I noge mogu se proizvesti uz pomoć 3D štampača u zavisnosti od oblika tijela korisnika, I tako invalidska kolica savršeno pristaju osobi koja ih koristi. Dizajneri kažu da proizvođači invalidskih kolica već pokazuju interes za njihove ideje.

XS
SM
MD
LG